15.8.21

Osho E-glasnik avgust 2021. br. 65

 OSHO®   E - Glasnik

Avgust 2021. broj 65

-Vizija  Novog čovjeka -


Tema:  

AUTENTIČNOST – otkriti svoju prirodu.

  

Biti autentičan znači biti sasvim stvaran. Vaša stvarnost je nekultivisani dio vas koji je netaknut od strane društva.”

 


Životinja je nesvjesna. Ona ništa ne može da uraditi; nju je priroda prisilila da bude autentična. Čovjek sam odlučuje da bude autentičan. Niko ga ne prisiljava na to; naprotiv, svi ga tjeraju da bude neautentičan: društvo, kultura, sve što oko njega bitiše, prisiljava ga da ne bude vjerodostojan. On "odlučuje" da bude autentičan. Ta odluka čini vaše Jastvo, ona vam daje slobodu koju nijedna životinja ne može dostići, koju nijedan izvještačeni čovjek ne može postići.

Zapamtite, uvijek kada lažete, obmanjujete, kada ste neiskreni, uvijek ste prinuđeni da to činite. To nije vaš izbor, to nije istinski izbor. Ako kažete istinu, to je vaš izbor. Niko vas ne prisiljava da govorite  istinu. Svi vas tjeraju da lažete, da budete neiskreni. To je jednostavnije, lakše, sigurnije, bezbjednije. Sada ulazite u prostor opasnosti, nesigurnosti, ali to je vaš izbor. Sa takvim izborom, po prvi put dosežete do Sebe. Zato je životinjska vjerodostojnost jedno, a čovjekova vjerodostojnost nešto drugo, kvalitativno drugačije: to je svjesni izbor. Još jednom se ostvario buddha. On je nalik životinji, ali sa jednom razlikom: on je jednostavan, čist, bezazlen, nalik životinji, ali je i drugačiji od životinje usljed njegove svijesti. On je sve to svjesno izabrano. On je svjestan, budan.

 

AUTENTIČNOST

 

Biti autentičan znači biti sasvim stvaran. Idelogije, teorije i "izmi" vas izobličavaju i daju vam izgled lažne "persone". Vi kultivišete svoj lik, sve što potom pokažete nijeste vi. Realnost je izgubljena, a vi onda glumite i oponašate. Vaš život postaje manje životan, a više igra u kojoj nešto oponašate - to nije vaša istinska duša već kultura, obrazovanje, društvo, civilizacija. Čovjek može biti kultivisan - a što ste više kultivisani, to ste manje stvarni.

Stvarnost je nekultivisani dio vas koji je netaknut od strane društva. Ali, to je i opasnost. Ako ostavite dijete da raste samo, ono će postati životinja. Ono će biti autentično, ali će biti životinja; neće postati čovjek. Zato to nije moguće: takva alternativa je isključena. Mi ne možemo ostaviti dijete samo. Treba da učinimo nešto, a što god da uradimo će uznemiriti istinsko svojstvo u djetetu. To će dati odeždu, stvoriće obrazinu i masku kod djeteta. Ono će postati čovjek, ali će biti i glumac. Neće biti stvaran. Ako ga ostavite samog, on će biti nalik životinji - vjerodostojan, stvaran - ali ne čovjek. Zato je nužno zlo da ga moramo obučavati; moramo da ga kultivišemo i uslovljavamo. Tada ono postaje čovjek, ali nestvaran.

Treća mogućnost se otvara sa meditacionim tehnikama. Sve meditacione tehnike su zaista "neuslovljavanje". Sve što vam je društvo dalo možete ponovo uzeti i tada nećete biti životinja. Tada ćete biti čak nešto više od čovjeka. Vi ćete biti natčovjek - istinit, ali ne životinja. Kako će se to ostvariti?

Osho

Knjiga tajni 2


TERAPIJA


Djetetu treba dati kulturu, obrazovanje.Nema smisla da ga ostavimo samome sebi. Ako ga ostavite samog, nikada neće postati čovjek: ostaće životinja. Ono će biti stvarno, ali će biti lišeno svijeta, lišeno dimenzije svijesti koju otvara čovjek. Zato mi treba da ga učinimo čovjekom, i zato ono postaje nestvarno. Zašto postaje nestvarno? Zato što je takav nestvaran čovjek nametnut spolja. Iznutra on ostaje životinja. Mi mu spolja namećemo ljudskost. On je podijeljen; on je izdijeljen na dvoje. Sada životinja živi unutar njega, a čovjek spolja. Zato je uvijek dvosmisleno ono što činite i govorite. Vi treba da ispoljite lice koje vam je dato, a stalno morate da zadovoljavate životinju unutar vas. To izaziva problem, i svi tako bivaju neiskreni. Što ste više idealisti, sve više ćete biti neiskreni. Zato što će vam ideal naložiti "učini ovo", a životinja će se ponašati sasvim suprotno: ona će željeti da radi nešto drugo što je sasvim suprotno tome.

Šta onda pojedinac može da uradi? Može da obmanjuje druge i sebe; može da pokaže lice, lažno lice - i da nastavi da živi nalik životinji. To se obično dešava. Vi živite seksualni život, ali nikada ne govorite o tome. Vi govorite o brahmachariju (celibatu). Vaš seksualni život je gurnut u mrak - ne samo od društva, od porodice, već i od vašeg uma. Vi nastojite da to gurnete u mrak kao da to i nije dio vašeg bića. Vi radite stvari protiv kojih ste, zato što se vaša biologija ne može izmijeniti samo obrazovanjem. Zapamtite, vaše porijeklo, vaše biološke čelije, vaša struktura se ne može promijeniti nekim ideološkim obrazovanjem. Nikakva škola, nikakva ideologija ne može izmijeniti životinju unutar vas. Samo naučna tehnika može promijeniti unutarnje biće. Samo moralni pristup neće pomoći sve dok ne obezbijedite neku naučnu tehniku koja može sasvim promijeniti vašu svijest. Tek tada više nećete biti dvojni, postaćete jedno.

Osho

Knjiga tajni 2

MEDITACIJA

 

SJEDINJENJE

 

Životinja je jedinstvena, sjedinjena, a i mudrac je jedinstven i sjedinjen, takođe. Čovjek je dvojan jer se nalazi između dvoje, između životinje i mudraca. Ili, možete reći i da je čak između Boga i psa. Čovjek je upravo u procjepu. Unutar sebe je pas, a spolja nastoji da se pokaže kao Bog. To stvara napetost, tjeskobu, i sve tada postaje lažno. Vi se možete uniziti i postati životinja, tada ćete biti autentičniji i od čovjeka. Ali tada mnogo gubite: gubite mogućnost da postanete Bog.

Životinja ne može postati Bog jer ona nema probleme koje treba prevazići. Zapamtite, životinja ne može postati Bog jer u njoj nema ničega što treba transformisati. Životinja je u skladu sa sobom. Nema problema, nema unutarnjeg sukoba, nema preobražaja. Ona čak nije ni svjesna. Ona je jednostavno nesvjesno autentična, ali ona je autentična čak i kada nije toga svjesna. Nijedna životija ne umije da laze, to je nemoguće. Ali to nije zbog toga što ona posjeduje moralnost, ona ne može lagati zato što ne posjeduje mogućnost saznanja da neko može biti izvještačen.

One moraju biti istinite, ali ta istina nije njihov izbor. To je njihovo ropstvo. Životinje su autentične - ne zato što su odabrale da budu istinite, već zato što ne mogu izabrati alternativu. Za njih nema alternative, one samo mogu biti svoje. Nema mogućnosti da budu lažne jer nemaju svijest da postoje druge mogućnosti. Čovjek je svjestan tih mogućnosti. Samo čovjek može biti neistinit. To je uslijed rasta! To je evolucija! Čovjek može biti neistinit, i zato može biti i istinit. Čovjek može da bira. Životinje moraju biti istinite. To je njihovo ropstvo, a ne sloboda. Ako ste istiniti, to je vaš uspjeh jer uvijek možete biti neistiniti. Mogućnosti su otvorene, ali vi ih nijeste odabrali. Vi ste odabrali nešto drugo. To je svjestan izbor.

Naravno, tako je čovjek uvijek u nevolji. Izbor je uvijek nevolja, jer um nastoji da odabere ono što je lakše. Um želi da ima nešto što je lakše obaviti. Želi nešto što se manje odupire. Lako je lagati; lakše je biti izvještačen. Izgledati ljubazno je lako, ali voljeti je teško. Stvoriti spoljašnji izgled, fasadu je lako, ali proizvesti biće unutar sebe je teško. Zato ljudi biraju lakše, jednostavno, ono što mogu lako obaviti bez nekog napora i žrtvovanja.

Čovjek donosi slobodu na svijet. Životinje su samo robovi slobode. Čovjek donosi slobodu, donosi izbor, odatle proističu nevolje i tjeskobe. Čovjek donosi i neistinu, izvještačenost. Vi se možete obmanjivati. Sve do te tačke, to je nužno zlo. Čovjek ne može biti jednostavan i čist na isti način kao životinja, ali on može biti još čistiji i jednostavniji, može biti znatno pročišćeniji i kompleksan. Može biti jednostavniji, čistiji, bezazleniji, ali ne može biti jednostavan, čist i bezazlen kao životinja. Ta bezazlenost je nesvjesna, a čovjek je postao svjestan. Sada može preduzeti dvije stvari: može djelovati lažno, izvještačeno i stalno ostati podijeljeno biće u konfliktu sa sobom. Ili, može postati svjestan cijele stvari koja se odvija i onoga što se njemu događa, može odlučiti da ne bude lažan. Može napustiti sve lažno. On se može žrtvovati, može odabrati žrtvovanje, sve može preduzeti da se liši laži. Tada ponovo biva autentičan. Ali njegova autentičnost je drugačija, kvalitativno drugačija od autentičnosti životinje.

 

Osho

Knjiga tajni 2

 

 

OSHO ART


 

 Zašto se u zen slikarstvu koristi papir od riže? Zato da um ne može ništa da radi – um stalno nastoji da usavršava, da čini stvari boljim. A to treba da bude iz srca, jedan potez. Ako je vaše srce puno toga, to će ispasti dobro. Ali to ne možete popravljati, popravke dolaze iz uma.“ OSHO

 

HAIKU


*

Kiorai zapisa:

 

U POLUMRAKU NAKON ZALASKA,

ON SE PENJE KA HRAMU

NA VRHU.

 

Na Istoku postoje dva trenutka koja su tajanstvena i koja su više od ičega drugog bliža tajni postojanja. U rano jutro, kada sunce još nije izašlo i kada iščezavaju zadnje zvijezde, svjetlost je tako prefinjena, jer sunce još nije došlo, a noć još nije prošla. Taj mali interval se u Indiji zove sandhya. To upravo znači interval, međuvrijeme, zastoj. U tom prostoru je meditacija lakše ostvariva. A to isto se ponovo događa i za zalaska sunca. Kada sunce zalazi i kada noć još nije pala, taj interval je, takođe, dobar trenutak za meditaciju. Bićete iznenađeni saznanjem da je zbog tih sandhya-sa, tih intervala, u Indiji je molitvama dato ime sandhya.

Moj lični osjećaj je da se vaš život osvježi kada noć prođe. Kada sunce još nije izašlo, egzistencija oko vas je znatno opuštenija, dnevni poslovi još nijesu započeti. Sjedeći u tišini u tim intervalima, vi možete mnogo lakše ući u sebe. Stoga je jutro i veče postalo tradicionalno vrijeme za molitvu.

Kiorai zapisa:

 

U POLUMRAKU NAKON ZALASKA,

ON SE PENJE KA HRAMU

NA VRHU.

 

U oskudnoj svjetlosti, kada sunca više nema, njegova svijest dospijeva do najvišeg vrha hrama. Ali to ne znači da ne možete meditirati i u neko drugo vrijeme. To se samo u Indiji misli da su ta dva trenutka veoma podesna – egzistencija je tada veoma blizu vas, dovoljan je samo jedan pogled unutar vas.

Ali postoje drugi mistici, na primjer, sufi, koji su otkrili da je sredina noći najosjetljivije vrijeme da se uđe u tajanstvenost. I oni su u pravu. Usred noći, kada svi spavaju, kada čak i drveće spava, kada i ptice spavaju, i kada je čitav svijet u tišini, vi se možete probuditi i samo sjesti u toj tišini. Otkrićete da je tada lakše ući u sebe. Ali ako znate metod kako da uđete u sebe, vi možete ući u bilo koji trenutak. Čak i na pijaci, radeći svakodnevni posao, vi možete ostati meditativni. Nema potrebe da birate određeni trenutak. Ovaj trenutak je u mogućnosti da vam otkrije stvarnost kao bilo koji drugi trenutak.

 

*

 

 

 

VIDEO

PRIHVATITE SEBE


 

MAJSTOROV SMIJEH

 

Zgodna Glorija je došla na pregled kod doktora Kvačesa.

"Svaki put kada kinem", reče Glorija, "ja imam orgazam."

"Zaista", reče doktor Kvačes, "što uzimate za to?"

Glorija se nasmješi doktoru i reče: “Biber”.

 

 

Copyright © Osho International Foundation.

za dobijanje e-glasnik na vasu mail adresu
prijavite se na zvanicnu facebook stranu
OSHO Meditativni Trenuci Podgorica
ili na mail: osho.montenegro@gmail.com

Ili se pridružite grupi 
OSHO klub Podgorica



OSHO is a registered trademark of Osho International Foundation, used with permission, www.osho.com/trademarks
Some material used here (images and text excerpts) is Copyright © OSHO International Foundation, www.osho.com/copyright

Osho E-glasnik mart 2022. br. 72

  OSHO ®      E - Glasnik Mart 2022. broj 72 -Vizija  Novog čovjeka - Tema:    PREDAJA –   u harmoniji sa egzistencijom. „ Predavanje zna...