22.3.22

Osho E-glasnik mart 2022. br. 72

 OSHO®   E - Glasnik

Mart 2022. broj 72


-Vizija  Novog čovjeka -


Tema:  

PREDAJA  u harmoniji sa egzistencijom.

Predavanje znači predati se životu, predati se izvoru odakle ste došli, i gdje ćete se jednog dana ponovo vratiti. Vi ste upravo nalik talasu u okeanu: vi izlazite iz okeana, vi se vraćate u okean.


Čovjek može živjeti svoj život na dva načina. Jedan je da se bori protiv svega - to je put ega. Drugi je predaja svemu - to je put ljubavi. A blaženstvo se događa samo na drugi način. Prvi put je prepun muke, frustracije, neuspjeha. Tako treba da bude jer dio ne može pobijediti cjelinu. Krajnje je glupo da se talas bori sa okeanom – to je osuđeno na neuspjeh. Možda se nekoliko trenutaka može uživati u toj ideji, i to se dogodi svakom čovjeku: mi trošimo naš život uživajući u ideji da smo odvojeni od egzistencije. Tada je život tragičan.

Suštinska predaja se događa unutar vas, ona nema ništa sa bilo kim spolja. Osnova predaje je opuštenost, povjerenje – zato ne budite zbunjeni tom riječju. Lingvistički, predaja znači da se nekome predajete, ali religiozno gledano, predaja jednostavno znači vjerovati, opustiti se. To je stvar pristupa, nije neki čin – vi živite kroz povjerenje.

 

HARMONIJA SA EGZISTENCIJOM

Prva stvar koju je Buda rekao je: “Predaj se!” Najbitnija stvar je predati se stvarnosti. Što se više borite, to ste više u konfliktu sa tim, stvarate više smetnji. Što se više borite sa stvarnošću, to ćete više biti gubitnici. Naravno, kroz borbu ćete doseći do ega, vi možete postati veoma jak ego, ali vaš ego će biti prepreka. Zato je predavanje stvarnosti jedini način da izbjegnete tragediju življenja odvojeno od egzistencije. Predavanje znači predate se životu, predate se izvoru odakle ste došli, i gdje ćete se jednog dana ponovo vratiti. Vi ste upravo nalik talasu u okeanu: vi izlazite iz okeana, vi se vraćate u okean. Predaja znači povjerenje u okean; i naravno, što talas može drugo osim to? Talas treba da ima povjerenje, a bilo da vjerujete ili ne, vi ostajete dio okeana. Nemajući povjerenja, vi ćete stvoriti brigu – to je sve. Ništa se neće promijeniti, samo ćete postati zabrinuti, napeti, očajni. Ako imate povjerenje, vi cvjetate, otvarate se, slavite – dobro znate da je duboko u vama vaša majka, okean. Kada se umorite, vi joj se vratite, i ponovo se odmorite u njenom biću. Kada se umorite, vi ćete se ponovo vratiti da dobijete ukus neba, sunčeve svjetlosti i zvijezda. Predaja je povjerenje, i nema ništa sa nekim konceptom Boga, neke ideologije nekog Boga. To je stanovište. Predaja nema ništa sa bilo kim.

Predaja nije prema nekome, to je jednostavno način života. Predaja izgleda veoma dragocjena. Kako mi to možemo raditi? Predaje se uvijek dogodi, to nije djelovanje. Vi to ne možete uraditi – kako možete obaviti predaju? Ako to radite, to nije predaja. Vi ste činilac, a ako je činilac prisutan, tada se to može oduzeti svakog trenutka. Predavanje se dogodi, činilac se tu ne može naći. Vi jednostavno otkrivate da se stapate sa nekim, u nešto. Vi možete otkriti da se stapate sa zalaskom sunca – i to je predaja. Vi možete naći sebe da se stapate sa ženom ili muškarcem, i to je predaja. Vi možete otkriti da se stapate sa muzikom, i to je predavanje. Predaja ima mnogo dimenzija, ali ukus je isti: vi jednostavno nalazite sebe da se stapate. Vi jednostavno otkrivate da vas više nema – neka vrsta egocentričnosti je nestala. Vi tada postojite; zapravo, ima vas veoma mnogo – a ipak vas nema. Prisustvo i odsustvo – oboje su zajedno – predaja je paradoksalna. Prisustvo, jer ega više nema, tako da ste samo svjesnost; i odsustvo, jer ega više nema, tako da ne možete reći 'Ja sam'.

Čitav život je jedna cjelina. Ako pokušate da živite sami za sebe, vi ste jednostavno priglupi. To bi bilo isto kao kada bi list na drvetu pokušao da živi samo za sebe. I ne samo to, već kada bi se borio protiv tog drveta, borio protiv drugih listova, borio protiv korijena – misleći da su svi oni njegovi neprijatelji. Mi smo samo lišće na drvetu, ogromnom drvetu – nazovite to egzistencija, ili Cjelina, ili mu vi dajte ime, ali mi smo tek samo malo lišće na beskonačno velikom drvetu života. Zato nema potrebe da se borimo. Jedini način da se vratimo svom domu je da se predamo.

U meditaciji se predavanje događa – predaja Cjelini. Ne nekoj ideji, ne nekom idolu, već Svemu. Ne predaja Krišni ili Hristu, već cjelini egzistencije. Ništa se ne isključuje, sve je uključeno u to: od kamenja do zvijezda, od vlati trave do sunca. Sve je uključeno u ovo čitavo organsko, ekstatično slavlje koje nazivamo Univerzum. 

OSHO,  Be a Light unto Yourself

 

TERAPIJA


EGO

Ego treba neprestanu borbu jer se on hrani borbom. Što se više borite, vaš ego postaje jači. On je borac. Zato je predaja veoma teška. Ali dok se ne predate, vi ostajete u nevolji. Predaja su vrata za blaženstvo, ljepotu, istinu, ljubav, život, božanstvo. A kada kažem ‘predaja’, ja ne mislim da predaja treba da bude prema nekome. To je samo izgovor, da se ne možete predate dok nemate nekoga da mu se predate – zbog toga je neko potreban. Za to nema potrebe, vi se možete jednostavno predati, vrata su vam otvorena. Zato predaja nije znak slabosti kako se obično misli.

Za predaju trebate ogromnu energiju volje. Sa slabašnošću se ne možete predati. Samo veoma zreo ego se može predate: samo zrelo voće pada, ne nezrelo. Nezrelo voće ne može otpasti, vi treba da ga uberete. Zrelo voće pada samo od sebe, ono pada tako lako da čak drvo ne biva ni svjesno da je plod otpao. On otpada sasvim prirodno. Ako je ego jak, tada se vi možete predati. To je jedina stvar u korist zapadnjačkog uma – da su ljudi učeni da budu egocentrični. Čitava zapadnjačka psihologija ih je podučavala da imaju zreo, razvijen ego. To je divna stvar, i opasna, ako se osoba veže za ego – ali to stvara ogromene mogućnosti. Ako osoba postane jaka u egu, tada je predaja moguća.

 OSHO,  Be a Light unto Yourself

 

MEDITACIJA


PROMATRANA SVIJEST

Postoje dva načina da sebe odvojite od lažnog identiteta. Vi nijeste to što ste mislili da ste, što ste osjećali, zamišljali, planirali. To što uistinu jeste je jednostavno čin svjesnosti. Što god da se dogodi, vi ostajete svjesni. Vi ste svjesnost – taj identitet se ne može prekinuti. Taj identitet se ne može negirati. Sve drugo se može negirati i odbaciti.

Svjesnost ostaje osnova, glavni temelj. Vi to ne možete odbaciti, ne možete to negirati, ne možete sebe odvojiti od toga. Zato je proces ovakav: To što se ne može odbaciti, to što se ne može odvojiti od vas, to ste vi; a to što se može odvojiti, to nijeste vi. Postoji neki bol, a već u narednom trenutku možda ga neće biti – ali vi ćete biti. Sreća je došla, i ona će proći; ona je bila, i neće je biti – ali vi ćete biti. Tijelo je mlado, potom tijelo postane staro, sve drugo dođe i prođe – gosti dođu i pođu – ali domaćin ostaje isti.

Stoga zen mistici kažu: “Nemojte se izgubiti u mnoštvu gostiju”. Sjetite se vašeg domaćin-stva. To domaćin-stvo je promatrana svijest. Koji je osnovni element koji u vama uvijek ostaje isti? Samo budite to, i ne-poistovjećujte se sa svim onim što dolazi i prolazi. Ali mi se poistovjećujemo sa gostom. Zaista, domaćin je previše okupiran gostom, on zaboravlja sebe.

Ovo se događa svima nama: domaćin se izgubi, domaćin se gubi svakog trenutka. Domaćin je promatrač vašeg jastva. Bol dođe, a potom zadovoljstvo slijedi; postoji sreća, a postoji i tuga. I svakog trenutka, bilo što da dođe, vi se poistovjećujete sa tim, vi bivate gost. Sjetite se domaćina. Kada je gost tu, sjetite se domaćina. Postoje mnoge vrste gostiju: prijatni, bolni; gosti koje volite, gosti koje ne biste poželjeli da vam budu gosti; gosti sa kojima biste živjeli, gosti koje biste željeli da izbjegnete – ali sve su to samo gosti.

Sjetite se domaćina. Stalno se prisjećajte domaćina. Budite usredsređeni na domaćina. Ostanite u svom domaćin-stvu; tada će se ostvariti izdvojenost. Tada će postojati jaz, pauza – most je srušen. Onog trenutka kada se taj most sruši, fenomen izdvajanja se ostvari. Tada ste u tome, a nijeste od toga. Tada ste u gostima, ali ste ipak domaćin.

Osho 

The Passion For the Impossible

 

AKTIVNOSTI


OSHO® MONTENEGRO

www.osho-yu.me 

OSHO KLUB Podgorica


organizuje 

OSHO ŠKOLU MEDITACIJE (on-line) 

Program Osho škole meditacije je u toku, zato se prijavite da dobijate material i uputstva. Svake nedjelje u 19.00 smo sa vama on-line u procesu samo-ostvarenja kroz meditaciju. 

 (iz programa: Osho Kundalini meditacija, Osho Nadabrahma meditacija, Osho Chakra sounds meditacija, Osho Hara meditacija i druge) 

-Ne preporučuje se osobama koje pate od težih hroničnih ili psihičkih oboljenja-

 

"Meditacija je jedini put do središta vašeg bića." OSHO

Prijave i informacije o programu na email:

osho.montenegro@gmail.com

 

OSHO ART

 


HAIKU

*

Issa zapisa:


ČISTA JEDNOSTAVNOST

OZNAČAVA DOLAZAK PROLJEĆA –

BLIJEDO-ŽUTO NEBO.

Vi ne možete ući unutar sebe ako nijeste završili sa spoljašnjim svijetom: sa njegovom ljepotom, njegovim bogatstvom, njegovim neizmjernim prostranstvom. Ako se nijeste upoznali sa tim, vi nećete nikada pomisliti da uđete u sebe, zato što je unutrašnje prostranije, unutrašnje je veće, unutrašnje je inteligentnije. Unutrašnje je čista mudrost. Tu je istina, tu je ljepota, tu je božanstvenost. Ali prvo treba da učite od spoljašnjeg svijeta. To je posebna zen poruka. On nije protiv spoljašnjeg svijeta; on želi da naučite sve iz spoljašnjeg svijeta kako biste iz spoljašnjeg mogli postepeno da dođete do unutrašnjeg.

*

VIDEO

POVJERENJE


MAJSTOROV SMIJEH

Mali Erni se rano vratio iz škole.

“Što radiš kući?”, upita ga majka.

“Ja sam stavio štapin dinamita ispod učiteljevog stola”, odgovori mali Erni.

“Odmah da se vratiš u školu”, reče njegova majka, “ i da se izviniš!”

“Mama”, reče Erni, “ u koju školu?”

Copyright © Osho International Foundation.

za dobijanje e-glasnik na vasu mail adresu
prijavite se na zvanicnu facebook stranu
OSHO Meditativni Trenuci Podgorica
ili na mail: osho.montenegro@gmail.com

Ili se pridružite grupi 
OSHO klub Podgorica



OSHO is a registered trademark of Osho International Foundation, used with permission, www.osho.com/trademarks
Some material used here (images and text excerpts) is Copyright © OSHO International Foundation, www.osho.com/copyright

Osho E-glasnik mart 2022. br. 72

  OSHO ®      E - Glasnik Mart 2022. broj 72 -Vizija  Novog čovjeka - Tema:    PREDAJA –   u harmoniji sa egzistencijom. „ Predavanje zna...