16.11.20

Osho E-glasnik novembar 2020. br. 56

 

OSHO MONTENEGRO
OSHO®   E - Glasnik
Novembar 2020. broj 56

-Vizija  Novog čovjeka -



Tema: 


POŠTOVANJE ŽIVOTA

 

Prvo treba da imate poštovanje prema sebi, samo tada možete imati poštovanje i prema drugima.”

 


Osoba koja poštuje život pristupa čitavom problemu iz drugačijeg ugla. Ja ću reći poštujte život, uključujući i vaš. Zapravo, prvo treba da imate poštovanja prema sebi, samo tada možete imati poštovanje i prema drugima. Volite sebe, onda ćete voljeti i druge, takođe. Poštovanje prema životu neće dopustiti nikakvu provokaciju ka nasilju. Ono neće započeti nasilje, ali ako neko to započne, to će odmah prestati.

Isus je rekao: “Ako vas neko udari po jednom obrazu, okrenite mu i drugi.” Ja bih rekao: “Okej, okrenite njegov drugi obraz i udarite ga još jače! Naučite ga toj lekciji.” Pojasnite mu da nije tako lako da nekog udarite u obraz, to će se vratiti još jače. A ako ste sposobni, udarite ga u oba obraza u isto vrijeme. Zašto mu dati priliku da vas udari i u drugi obraz, i da postanete svetac? Udarite i vi njega i u isto vrijeme mu recite: “Ja ne vjerujem u nasilje, zato želim da to zaustavim na prvom primjeru. I zapamti, ti ne možeš biti nasilan a da ne budeš u tome spriječen.”

Vi treba da spriječite nasilje ako poštujete život. Zato ja ne podržavam nemoć, ropstvo, ali i izazivanje ljudi na nasilje. Stoga, nikada ne činiti nasilje, ali ne dopustite da to čine vama. Samo tada je moguće stvoriti human svijet.

OSHO, I Call It Reverence for Life

POŠTOVANJE PREMA ŽIVOTU

To što je potrebno je preobražaj. Nije dovoljno reći nekome “Ljubav”. Pravo pitanje je kako da on otkrije ukazivanje ljubavi u sebi: koji su metodi, tehnike koje donose cvijeće ljubavi. Niko ne govori o tome. Sve te riječi su neizmjerno lijepe, ali koliko su divne, toliko su i prazne. To je isto kao da kažete gladnom čovjeku: “Jedi, ali jedi ukusnu hranu.” Ali pitanje je gdje je ta ukusna hrana? I kako gladan čovjek to može naći?

Zabluda se neprekidno nastavlja vjekovima a da niko ne postavlja to pitanje. Mahavira je govorio ljudima; “Budite nenasilni”. Ali pitanje je da je čovjek nastao od životinje, njegovo čitavo biće je puno nasilja. Kako da se oslobodi nasilja? Kako da tu istu energiju koja je nasilna preobrati u nenasilnu? Niko ne postavlja to pitanje, svako je hipnotisan lijepim riječima. Riječi su u redu, ali one neće biti zora novog čovječanstva.

Najveća humana bića prošlosti su pala na jednom mjestu – promjene. I zašto to niko nije pitao? Zato što niko ne želi da se mijenja. Divno je slušati, divno je biti sljedbenik Gautam Bude ili Isusa Hrista, to jača vaš ego. Ako ste zaista zainteresovani za preobražaj vaše energije, vi biste rekli: “Sve to što govoriš je u redu, ali pokaži nam put, tragove.”

OSHO: The Gifts of the Earth

 

TERAPIJA

 


 

POTISKIVANJE SEKSUALNOSTI

Zašto ima tako mnogo nasilja u svijetu? Zato što ima previše potiskivanja. Treba razumjeti taj mehanizam. Sada su svi civilizovani, kulturni. Dijete unutar vas je slomljeno, sasvim uništeno. Civilizacija je nalik monstrumu: ona ubija i uništava dijete u vama. Sve što je prirodno je izopačeno; sve što je bilo prirodno je bilo osuđivano.

Postoje razlozi za to. Na primjer, svaka kultura, svako društvo treba da prođe kroz mnoge ratove. Ako seks nije potisnut tada se nijedna vojska ne bi mogala stvoriti. Nijedna zemlja ne dopušta svojim vojnicima da vode svoje djevojke ili supruge na front – osim Amerika. A Amerika će svugdje biti pobijeđena jer tada neće biti razvijene energije. Vojnik treba frustriranu energiju. Ako bi imao djevojku ili suprugu sa sobom, on bi bio zadovoljan. Zašto bi se onda borio?

Da li ste primijetili? Uvijek kada potisnete seksualnost tada se više energije dogodi. Idite da vidite vaše monahe, vaše takozvane sadue, i uvijek ćete ih naći gnjevne. Gnjev je njihov stil života jer su potiskivali seks. Potisnite seks – tada će se energija odnekud osloboditi. Ako zatvorite jedna vrata, druga će se odmah otvoriti – a ta druga vrata će biti izopačena. Prva su bila prirodna. Zatvorite druga vrata, tada će se treća vrata otvoriti  - treća će biti još izopačenija. A vremenom otvorite i četvrta, i onda završite u ludnici.

Sva društva iskorišćavaju seksualnu energiju, zato su sva društva protiv seksa. Ako je nečija seksualnost  ispunjena, zadovoljena, sretna, divna – kakva je briga za rat? Vi ne možete slati hipije u rat. Jedini razlog za to je što su oni sretni, žive svoj život sasvim prirodno, i ne samo da neće ići u rat, oni demonstriraju plakatima: “Ljubav, ne rat.” I oni su u pravu. Ako je ljudima dopušteno da se vole, rat će iščeznuti iz svijeta.

OSHO, When Conditioning Drops You Are Free

 



MEDITACIJA

 


MIR U VAŠEM SRCU

Zatvorite oči i osjetite prostor na vašem tijelu između dva pazuha: prostor srca, vaših grudi. Prvo osjećajte taj prostor sa potpunom pažnjom, sa potpunom svjesnošću upravo između dva pazuha. Zaboravite na čitavo tijelo, sjetite se samo prostora srca između dva pazuha, grudi, i osjetite kako se to ispunjava velikim mirom.

Onog trenutka kada se tijelo opusti, u vaše srce se mir automatski događa. Srce postaje smireno, opušteno, harmonično. A kada zaboravite na čitavo tijelo i unesete svu svoju pažnju upravo na grudi, i kada svjesno osjetite da su one ispunjene mirom, tada će se još više mira iznenada dogoditi. Zato uvijek kada ste u prilici da osjetite da vas mir između dva pazuha ispunava, da obuzima vaš srčani centar, svijet će vam tada izgledati iluzorno. To je znak da ste ušli u meditaciju – kada vam svijet izgleda iluzorno i kada ga osjećate kao iluziju.

Uradite to. A to je veoma lako tako da ga možete raditi bilo kada. Upravo kada uveče legnete na svoj krevet, vi to možete raditi; upravo ujutro kada osjetite da se budite, vi to možete uraditi. Prvo to uradite, a onda ustanite. Čak i deset minuta će biti dovoljno. Deset minuta uveče baš prije nego što zaspete, uradite to. Učinite da je svijet nestvaran, i vaš san će biti veoma dubok tako da ćete spavati kao nikada prije. Ako vam svijet postane nestvaran upravo prije nego što zaspete, snova će tada biti manje. Jer ako svijet postane san onda se snovi ne mogu nastaviti. I ako je svijet nestvaran, vi ste potpuno opušteni jer stvarnost svijeta neće udarati po vama, neće vas tući.

Ja ovu tehniku posebno predlažem ljudima koji pate od nesanice. To duboko pomaže.

Osho, The Book of Secrets, Talk #71

 

 

OSHO ART

Gledajući zen slikarstvo, vi ćete se osjetititi uzvišeno; osjećanje suptilne radosti će se javiti u vama. Vi ćete tada poželjeti da plešete, ili da pjevate ili da zasvirate na vašoj flauti. Zen slikarstvo dolazi sa druge strane, sa mistične strane. Pikaso, Dali i drugi dolaze od strane nauke. Stoga, ne postoji sličnosti između Pikasovog slikanja i slikanja zen majstora, nikakve sličnosti. Oni su dva sasvim drugačija svijeta, a razlog je što su zen slikari drugačiji.“ OSHO

 

 

 

HAIKU

 

Basho zapisa:

 

VEČERNJA IZMAGLICA,

RAZMIŠLJAJUĆI O PROŠLOSTI –

KAKO JE SVE TO TAKO DALEKO.

 

Što Basho misli sa ovim haiku? On je jedan od najznačajnijih zen majstora. On kaže da to što je danas veoma značajno za vas, što vam stvara tako mnogo ozbiljnosti, tako mnogo patnje, neće imati nikakvog smisla nakon nekoliko godina. To će biti tako daleko, veoma udaljeno, da ćete pomisliti da ste to samo sanjali. Sva patnja koja vam je tada bila data je iščezla.

Shvatajući to, samo pogledajte unazad: na svakoj tački u prošlosti ćete naći sebe obuzetog patnjom, tjeskobom, tugom, neuspjehom. Ali sada je sve to samo nalik pisanju po pijesku. Povjetarac dune i svo zapisano nestane. Ili ako plimni talas naiđe odnese sve napisano, i ostavi za sobom samo čisti pijesak bez ikakvog potpisa.

Bashova pažnja je usmjerena na to da gledajući u prošlost treba da shvatite da ovo što je sada stvarnost sjutra će biti prošlost. Zato ne budite previše ozbiljni. Sjutra to uopšte neće biti bitno. Isto je i sa vašom budućnosti: nikada ne budite ozbiljni jer će sve to jednom biti prošlost, isto kao neki san koji ste nekada sanjali. Možda se nećete ni sjetiti da ste nekada zbog toga imali veoma mnogo nevolja.

Bashov iskaz znači da je vaš čitav život samo produženi san. Ne uzimajte ga previše ozbiljno. Budite razigrani, uživajte u tome dok traje. Nema potrebe da se odričete toga, jer oni koji se odriču shvataju to previše ozbiljno.

 

*

 

VIDEO

 

ŽIVOT NIJE PROBLEM


MAJSTOROV SMIJEH

 

Hjumi Goldberg je posjetio svog prijatelja gospodina Koena koji je umirao.

"Učini nam uslugu", reče Hjumi Goldberg, "kada odeš na nebo možeš li naći način da me obavijestiš da li oni gore igraju košarku?"

Gospodin Koen reče da će svakako pokušati da kontaktira svog starog prijatelja ako to uopšte bude moguće.

Samo nekoliko dana nakon što je gospodin Koen umro, Hjumi Goldberg dobi telefonski poziv.

"Zdravo, Hjumi", reče gospodin Koen, "ovdje je tvoj stari prijatelj."

"Koen? Jesi li to zaista ti?" upita Hjumi.

"Naravno", odgovori njegov prijatelj. "Ja imam neke dobre vijesti i neke loše vijesti. Prvo, svakako postoji košarka na nebu. A loša vijest je da sljedeće nedjelje ti imaš bacanje lopte."

Copyright © Osho International Foundation.

za dobijanje e-glasnik na vasu mail adresu
prijavite se na zvanicnu facebook stranu
OSHO Meditativni Trenuci Podgorica
ili na mail: osho.montenegro@gmail.com

Ili se pridružite grupi 
OSHO klub Podgorica



OSHO is a registered trademark of Osho International Foundation, used with permission, www.osho.com/trademarks
Some material used here (images and text excerpts) is Copyright © OSHO International Foundation, www.osho.com/copyright


Osho E-glasnik mart 2022. br. 72

  OSHO ®      E - Glasnik Mart 2022. broj 72 -Vizija  Novog čovjeka - Tema:    PREDAJA –   u harmoniji sa egzistencijom. „ Predavanje zna...