20.10.19

Osho E-glasnik oktobar 2019. br. 43

OSHO MONTENEGRO
OSHO®   E - Glasnik
Oktobar 2019. broj 43

-Vizija  Novog čovjeka -

Tema:


SAOSJEĆANJE

U saosjećanju jednostavno samo dajete. U ljubavi ste zahvalni jer vam je neko nešto dao. U saosjećanju ste zahvalni jer je neko primio nešto od vas; vi ste zahvalni jer vas neko nije odbio.“



U ljubavi postoji zahvalnost, postoji duboka blagodarnost. Vi znate da druga osoba nije stvar. Vi znate da drugi posjeduje veličinu, osobnost, dušu, individualnost. U ljubavi potpuno dajete slobodu drugoj osobi. Naravno, vi dajete i vi uzimate; to je odnos davanja-uzimanja, ali sa poštovanjem. U seksu je odnos davanja-uzimanja bez poštovanja. U saosjećanju vi jednostavno dajete. U vašem umu nema ni pomisli da nešto dobijate zauzvrat; vi samo dijelite. Ne znači da vam ništa ne dolazi, milionstruko vam se vraća, ali to je samo uzgredno, to je samo prirodna posljedica. Nema nikakve žudnje za tim. Ako u ljubavi nešto date, duboko u sebi očekujete da to treba da vam se vrati. Ako vam se to ne vrati osjećate negodovanje. Vi to ne morate reći, ali na hiljadu i jedan način može se zaključiti da gunđate, da osjećate da ste bili obmanuti. Izgleda da je ljubav suptilna pogodba.
U saosjećanju jednostavno samo dajete. U ljubavi ste zahvalni jer vam je neko nešto dao. U saosjećanju ste zahvalni jer je neko primio nešto od vas; vi ste zahvalni jer vas neko nije odbio. Vi ste došli sa energijom da dajete, došli ste sa mnogo cvijeća da date, a neko vas je prihvatio, bio je prijemčiv. Zato je saosjećanje najviši oblik ljubavi. Mnogo toga se vraća, milionstruko, ali nije stvar u tome, vi ne žudite za time. Ako to ne dođe, vi nećete negodovati zbog toga. Ako to dođe, vi ćete jednostavno biti iznenađeni! Ako to dođe, to je nevjerovatno. Ako, pak, to ne dođe, u tom nema problema – vi nikada nijeste nekom dali svoje srce u pogodbi. Vi ste to jednostavno rasipali jer ste ga imali. Imali ste ga previše tako da biste bili opterećeni da ga nijeste prosipali. Isto kao kada se rasipa oblak pun kiše. A kada se sljedeći put iz oblaka bude rasipala kiša pogledajte pažljivo, i uvijek ćete čuti, kada oblak bude sipao kišu, a zemlja je bude upijala, uvijek ćete čuti da oblak govori zemlji: „Hvala ti.“ Zemlja pomaže oblaku da se rastereti.
Kada cvijet procvjeta, on dijeli svoj miris vjetrovima. To je prirodno! To nije nagodba, to nije biznis; to je jednostavno samo prirodno! Cvijet je prepun mirisa – što da radi? Ako bi cvijet u sebi zadržao taj miris tada bi se cvijet osjećao veoma, veoma napeto, u dubokoj agoniji. Najdublja tuga u životu je kada se ne možete ispoljiti, kada ne možete opštiti, kada ne možete dijeliti. Najsiromašniji čovjek je onaj koji nema što da podijeli, ili koji ima nešto da podijeli ali je izgubio moć i umijeće kako da to podijeli; tada je čovjek siromašan.
Seksualni čovjek je veoma siromašan. Ljubavni čovjek je bogatiji. Saosjećajni čovjek je najbogatiji; on je na vrhu svijeta. On nema ograničenja, on nema granica. On jednostavno daje i odlazi svojim putem. On čak i ne čeka da mu kažete hvala. On dijeli svoju energiju sa ogromnom ljubavlju. To ja nazivam terapija.
Osho
A Sudden Clash of Thunder




TERAPIJA



SAMILOST

Samilost je terapija – jer sve što je bolesno u čovjeku je usljed nedostatka ljubavi. Sve što je loše kod čovjeka je povezano sa ljubavlju. On nije bio sposoban da voli, ili nije bio sposoban da primi ljubav. On nije bio spreman da podijeli svoje biće. To je očaj. To stvara svakovrsne komplekse unutar njega.
Te unutarnje rane se mogu javiti na površini na mnoge načine: one mogu postati fiziološke bolesti, mogu postati i mentalne bolesti – ali duboko u sebi čovjek pati zbog nedostatka ljubavi. Isto kao što je hrana potrebna tijelu, ljubav je potrebna duši. Tijelo ne može opstati bez hrane, a duša ne može opstati bez ljubavi. Zapravo, bez ljubavi duša se ne može roditi – nema načina da opstane. Vi samo mislite da imate dušu; vi vjerujete da imate dušu usljed vašeg straha od smrti. Ali vi je ne možete upoznati sve dok ne volite. Samo u ljubavi čovjek stiče osjećaj da je nešto više od tijela, više od uma.
Zbog toga kažem da je samilost terapija. Što je samilost? Samilost je najčistiji oblik ljubavi. Seks je najniži oblik ljubavi, samilost je najviši oblik ljubavi. U seksu je kontakt fizički; a u samilosti je kontakt duhovan. U ljubavi se samilost i seks miješaju, fizičko i duhovno je pomiješano. Ljubav je nasred puta između seksa i samilosti. Vi saosjećanje možete nazvati i molitva. Vi samilost možete nazvati i meditacija. Najviši oblik energije je samilost. Riječ samilost je predivna: pola nje je strast – na neki način strast postaje toliko prefinjena da više nije nalik požudi. Ona postaje samilost.
Osho
A Sudden Clash of Thunder


MEDITACIJA

 
MILOSRĐE

Buda je obično govorio svojim učenicima: „Poslije svake meditacije budite milostivi, istog trenutka, jer kada meditirate ljubav raste, srce postaje ispunjeno. Nakon svake meditacije osjetite milost prema čitavom svijetu tako da možete da podijelite svoju ljubav i oslobodite energiju u atmosferu, a tu energiju mogu koristiti drugi.“
Ja želim da vam kažem i ovo: „Nakon svake meditacije, kada slavite, imajte milosrđa. Samo osjetite da vaša energija treba da ode i pomogne ljudima na bilo koji način. Samo je oslobodite! Vi ćete biti rasterećeni, osjećaćete se veoma opušteno, veoma smireno i stišano, a vibracije koje budete oslobađali će pomoći mnogima. I neka vaše meditacije uvijek budu saosjećajne.“ A saosjećanje je bezuslovno. Vi ne možete imati samilosti samo za one koji su prijateljski prema vama, za one koji su vam bliski. Samilost je sve-prisutna, krajnje sve-prisutna. Zato ako ne možete osjećati samilost prema vašim susjedima onda sasvim zaboravite na meditaciju - ona nema ništa sa nekim posebno. Ona ima sa vašim unutrašnjim stanjem. Zato budite bezuslovno saosjećajni, neusmjereni na nikog posebno. Tada ćete postati iscjeljujuća snaga u ovom svijetu očaja.
Osho
A Sudden Clash of Thunder


OSHO ART

„Moderna umjetnost je djetinjasta – ne nalik djeci već djetinjasta, nije bezazlena već glupa, bolesna, patološka. Mi moramo da se oslobodimo tog trenda. Mi moramo da stvorimo novu vrstu umjetnosti, novu vrstu kreativnosti. Mi moramo ponovo da donesemo na svijet umjetnost koju Gurdžijev naziva objektivna umjetnost.“  - OSHO


HAIKU

*

Basho zapisa:

VEČERNJA IZMAGLICA,
RAZMIŠLJAJUĆI O PROŠLOSTI –
KAKO JE SVE TO TAKO DALEKO.

Što Basho misli sa ovim haiku? On je jedan od najznačajnijih zen majstora. On kaže da to što je danas veoma značajno za vas, što vam stvara tako mnogo ozbiljnosti, tako mnogo patnje, neće imati nikakvog smisla nakon nekoliko godina. To će biti tako daleko, veoma udaljeno, da ćete pomisliti da ste to samo sanjali. Sva patnja koja vam je tada bila data je iščezla.
Shvatajući to, samo pogledajte unazad: na svakoj tački u prošlosti ćete naći sebe obuzetog patnjom, tjeskobom, tugom, neuspjehom. Ali sada je sve to samo nalik pisanju po pijesku. Povjetarac dune i svo zapisano nestane. Ili ako plimni talas naiđe odnese sve napisano, i ostavi za sobom samo čisti pijesak bez ikakvog potpisa.
Bashova pažnja je usmjerena na to da gledajući u prošlost treba da shvatite da ovo što je sada stvarnost sjutra će biti prošlost. Zato ne budite previše ozbiljni. Sjutra to uopšte neće biti bitno. Isto je i sa vašom budućnosti: nikada ne budite ozbiljni jer će sve to jednom biti prošlost, isto kao neki san koji ste nekada sanjali. Možda se nećete ni sjetiti da ste nekada zbog toga imali veoma mnogo nevolja.
Bashov iskaz znači da je vaš čitav život samo produženi san. Ne uzimajte ga previše ozbiljno. Budite razigrani, uživajte u tome dok traje. Nema potrebe da se odričete toga, jer oni koji se odriču shvataju to previše ozbiljno.

*


VIDEO

PROBLEM JE IZAZOV

 
  

MAJSTOROV SMIJEH

Žaleći se zbog udaljenosti zgrade univerzitetskog kampa, Vilma, kćerka veterinara napisa kući da treba novac da kupi bicikl.
Ali kada je novac stigao, ona se predomislila i kupila je ljubimca majmuna umjesto toga.
Poslije nekoliko nedjelja, Vilma je otkrila da životinja počinje da gubi svu svoju kosu. Nadajući se da njen otac možda zna lijek, Vilma mu napisa: "Sva kosa je otpala sa mog majmuna. Što da radim?"
Njen otac joj posla brzi telegram sa kratkim tekstom: "Prodaj bicikl!"


Copyright © Osho International Foundation.

za dobijanje e-glasnik na vasu mail adresu
prijavite se na zvanicnu facebook stranu
OSHO Meditativni Trenuci Podgorica
ili na mail: osho.montenegro@gmail.com

Ili se pridružite grupi 
OSHO klub Podgorica



OSHO is a registered trademark of Osho International Foundation, used with permission, www.osho.com/trademarks
Some material used here (images and text excerpts) is Copyright © OSHO International Foundation, www.osho.com/copyright





 






 





 
 
 

Osho E-glasnik mart 2022. br. 72

  OSHO ®      E - Glasnik Mart 2022. broj 72 -Vizija  Novog čovjeka - Tema:    PREDAJA –   u harmoniji sa egzistencijom. „ Predavanje zna...