2.11.09

Osho E-glasnik oktobar 2009

OSHO MONTENEGRO
OSHO-YU e-glasnik
www.osho-yu.co.cc
Oktobar 2009, broj 15


PREDSTAVLJAMO VAM



KUNDALINI MEDITACIJA

Radite moje meditacije ali ne činite to samovoljno. Nemojte to prisiljavati, bolje dopustite da se to dogodi. Plovite u tome, prepustite se, upijte to, ali nemojte to činiti svojevoljno. Nemojte upravlajati time jer kada time upravljate bivate podijeljeni, postajete dvoje: upravitelj i upravljano. Kada ste dvoje, odmah se stvara raj i pakao. Tada postoji ogromna udaljenost između vas i istine. Nemojte upravljati. Dopustite da se stvari događaju.

Ako upražnjavate Kundalini meditaciju, dopustite tresenje, nemojte vi to raditi. Stanite mirno, osjetite da to dolazi, i kada vaše tijelo počne da se lagano trese, pomozite mu, ali nemojte vi to činiti. Uživajte u tome, osjetite to blaženstvo, dopustite to, prihvatite to, primite to, ali nemojte uključivati svoju volju u to.
Ako to budete prisiljavali, to će postati vježba, tjelesna vježba. Tada će to tresenje biti prisutno ali samo na površini, to neće prodirati u vas. Vi ćete unutar vas ostati kruti, skamenjeni, nalik stijeni; vi ćete ostati upravitelj, činilac, a tijelo će to samo slijediti. Nije tijelo u pitanju - u pitanju ste vi.
Kada kažem tresenje, ja mislim da vaša krutost, vaša skamenjenost treba da bude stresena do temelja kako bi postala tečna, protočna, rastopljena, da se stapa, teče. Kada skamenjenost bića postane rastoplena, vaše tijelo će to slijediti. Tada neće biti tresnja već tresenje. Tada to niko neće činiti, to će se jednostavno događati. Tada neće biti ni činioca.
Haotične meditacije, Kundalini ili Nadabrahma, to zapravo i nijesu meditacije. Vi se sa njima samo usklađujete. To je nalik... ako ste ikada vidjeli kako sviraju indijski klasični muzičari. Oni pola sata, nekada čak i duže, podešavaju svoje instrumente. Oni okreću dugmad na instrumentima, oni zatežu ili opuštaju žice, a bubnjar provjerava svoj bubanj - da li je u savršenom stanju ili nije. Oni to rade pola sata. To nije muzika, to je samo priprema.
Kundalini ustvari i nije prava meditacija. To je samo priprema. Vi tako pripremate svoj instrument. Kada je on spreman, vi tada stanete u tišini; tada meditacija otpočne. Vi ste tada sasvim prisutni. Vi sebe budite skakanjem, plesanjem, disanjem, vikanjem - sve su to sredstva koja vas čine budnijima nego što se obično. Kada postanete budniji, tada sačekajte.
Čekanje je meditacija. Čekanje sa punom svjesnošću. A onda ona dođe, spusti se na vas, ona vas okruži, počne svirati oko vas, počne plesati oko vas, pročišćava vas, oslobađa vas, preobražava vas.
Osho
Narandžasta knjiga
(c) Osho Foundation International
POGLEDAJTE

OSHO Kundalini Meditacija





OSHO BIBLIOTEKA

Predstavljamo knjigu
NARANDŽASTA KNJIGA - meditacione tehnike

U ovoj knjizi Osho je dao preko 100 meditacionih tehnika posebno prilagođenih za savremenog čovjeka.
Temeljna kniga za praktikovanje meditacije

Str. 140, Cijena knjige 6 €
Sve narudžbe slati na adresu:
osho.montenegro@gmail.com
OSHO BISER


BUDNOST
Jedna od najbitnijih stvari koju treba shvatiti o čovjeku je da je čovjek uspavan. Čak i kada misli da je budan, on to nije. Njegova budnost je veoma krhka; njegova budnost je toliko mala da uopšte i nije bitna. Njegova budnost je samo lijepo ime, ali sasvim prazno.
Vi spavate noću, vi spavate danju - od rođenja pa do smrti, vi samo mijenjate način vašeg spavanja, ali nikada nijeste uistinu budni. Nemojte zaluđivati sebe da ste budni ako samo otvorite oči. Sve dok se ne otvore unutrašnje oči - sve dok vaše unutrašnje ne bude ispunjeno svjetlošću, dok ne vidite ko ste - nemojte misliti da ste budni. To je najveća zabluda u kojoj čovjek živi. Kada jednom prihvatite da ste već budni, tada više nema potrebe da činite napor da budete budni.
Prva stvar koja treba duboko da utone u vaše srce je da ste uspavani, veoma uspavani. Vi sanjate iz dana u dan. Vi sanjate nekada sa otvorenim očima, a nekada sa zatvorenim očima, ali vi sanjate - vi ste san. Vi još nijeste stvarnost. I naravno, sve što radite u snu je besmisleno. Sve što mislite je bez nekog smisla, sve što zamišljate ostaje dio vaših snova i nikada vam ne dopušta da vidite to što jeste. Stoga su svi probuđeni naglašavali samo jednu stvar: probudite se! Neprestano, vjekovima, njihovo ukupno učenje se temeljilo samo na jednoj kratkoj rečenici: budite budni. Oni su razvijali metode, strategije; oni su stvarali sadržaje, prostore i energetska polja u kojima bi bili protreseni do svjesnosti.
Da, dok ne budete protreseni, streseni do vaših samih temelja, vi se nećete probuditi. Spavanje je trajalo veoma dugo tako da je dospjelo do vaše najdublje srži: vi ste prožeti time. Svaka ćelija vašeg tijela i svaki nerv vašeg uma je prepun uspavanosti. To nije tako mali fenomen. Stoga je potreban veliki napor da se osvijestite, da postanete pažljivi, da možete da promatrate, da postanete svjedok.
Svi probuđeni se slažu sa jednim, a to je - da je čovjek kao takav uspavan, a da čovjek treba da bude probuđen. Probuđenost je cilj, probuđenost je ukus svih njihovih učenja. Zaratustra, Lao Ce, Isus, Buda, Bahaudin, Kabir, Nanak - svi ti probuđeni su podučavali jednu jedinu stvar... na drugačijim jezicima, u drugačijoj metafori, ali njihova pjesma je bila ista. Baš kao što je more slano - bilo gdje da okusite more: na sjeveru, ili na istoku, ili na zapadu, more je svugdje slano - ukus budastva je probuđenost. Ali vi nećete učiniti nikakav napor ukoliko povjerujete da ste već probuđeni. Tada nije bitno učiniti bilo kakav napor - čemu briga?
Vi ste iz vaših snova stvorili religije, bogove, molitve, rituale - vaši bogovi su dio vaših snova, kao i sve drugo. Vaše politike su dio vaših snova, vaše religije su dio vaših snova, vaša poezija, vaše slikarstvo, vaša umjetnost - pošto ste uspavani, bilo što da radite, vi djelujete u skladu sa stanjem vašeg uma.
OSHO
Svjesnost
(c) Osho International Foundation
OSHO MEDITACIONA TEHNIKA

OSHO KUNDALINI MEDITACIJA

Osho Kundalini Meditacija traje jedan sat i sastoji se iz četiri stadija, tri sa muzikom i posljednji bez. Muzika je komponovana pod direktnim Oshovim vođstvom, specijalno za ovu određenu meditaciju.
Prvi stadij: 15 minuta
Opusti se i dopusti cijelom tijelu da se trese, osjećajući energiju kako se kreće od stopala prema gore.Dopusti da ide svukuda i postani tresenje. Oči mogu biti otvorene ili zatvorene
Drugi stadij: 15 minuta
Pleši . . . na bilo koji način koji osjećaš, i dopusti cijelom tijelu da se kreće kako želi.
Treći stadij: 15 minuta
Zatvori oči i budi miran, sjedeći ili stojeći.. svjedočeći što god se dešava unutra i vani.
Četvrti stadij: 15 minuta
Drži zatvorene oči, lezi na pod i budi miran.
"Ako radiš Kundalini meditaciju, dopusti tresenje, nemoj ti raditi. Stoj tiho, osjeti kako dolazi, i kada se tijelo počne lagano treskati pomozi mu - ali nemoj ti forsirati tresenje. Uživaj, osjećaj radost, dopusti, primi ga i zaželi mu dobrodošlicu - ali nemoj ga ti proizvesti.
Ukoliko ga forsiraš, postaće kao vježba, fizička tjelesna vježba. Onda će treskanje biti tu ali samo na površini, ono neće duboko prodrijeti u tebe. Ostaćeš čvrst, kao kamen, kao stijena unutra, ostaćeš manipulator, činitelj, a tijelo će samo to pratiti. Ovdje nije u pitanju tijelo - ti si u pitanju.."


Muzika za meditaciju



KUNDALINI

Cijena CD--a 4 €
Sve narudžbe slati na adresu:
osho.montenegro@gmail.com
MAJSTOROV SMIJEH



U baru su stajala dva trgovca, a nešto dalje od njihpijanac koji je, pokušavajući da se podigne, ne samopovratio sve što je popio, već se i uneredio. Dva prijateljasu razgovarala o svom poslu kada je jedan od njih iznenadaosetio veoma neprijatan miris."Hej, Džo" zapitao ga je, "osećaš li neka govna?"Drugi pomirisa vazduh, i klimnu glavom, zatvarajućiprstima nozdrve. "Mislim da dolazi od one tamo pijanice"reče drugi.Prvi trgovac priđe pijancu. "Izvinite", reče mu, "ovdese oseća odvratan smrad. Jeste li se vi to usrali?"Pijanac ga pogleda preko Čaše, potpuno obnevideo.'Jesam", promrmlja,"pa šta?"Zapanjen, mladi trgovac ga ponovo upita: "Pa zaštoonda ne odete do toaleta da se operete?"Pijanac ga opet pogleda, zamisli se za trenutak, a ondaodgovori: "Zato što još uvek nisam završio!"

Osho E-glasnik mart 2022. br. 72

  OSHO ®      E - Glasnik Mart 2022. broj 72 -Vizija  Novog čovjeka - Tema:    PREDAJA –   u harmoniji sa egzistencijom. „ Predavanje zna...