23.1.09

Osho E-glasnik januar 2009

OSHO MONTENEGRO


OSHO-YU e-glasnik
Januar 2009, broj 6 
www.osho-yu.com - sajt je u izradi


PREDSTAVLJAMO VAM

Osho Meditacija u Sarajevu



Sfera, Fitness i meditacijski centar otvoren je u septembru 2003. Sa lokacijom u strogom centru grada i puno slobodnih parkirališnih mjesta, Sfera privlači mnoge redovne kao i povremene članove.

Da bi pomogli svojim članovima u održavanju dobre fizičke kondicije, Sfera predstavlja novi program koji zadržava i poboljšava naše unutrašnje stanje.
Sada mozete raditi Oshove meditacije u grupi sa detaljno objašnjenom tehnikom meditacije kao i drugim pomoćnim napomenama trenera.

Program meditacije se održava svakog utorka u 19.30. Cijena je 3,5 EURA. Ukoliko želite ucestvovati u meditaciji, obavezno se ranije najavite telefonom.

Osho meditacije koje radimo u Sferi su: Giberrish, Nadabrahma, No-Mind (Ne-Um), Trakata, Mandala, Chakra Sounds (Chakra zvuci), Kundalini i Dinamicka Meditacija.

Za dogovor o programu Oshove meditacijie molimo nazvati: 033 200 544
svaki dan od 11.00 do 15.00 i
od 15.30 do 21.00

Ili na mobilni: 061 190505
od 15.00 - 18.00
Adresa: Kotromanica 48, Centar, u blizini Skenderije

E-mail: sfera@lsinter.net




OSHO BISER

UMJETNOST


Takozvana moderna umjetnost nije ništa drugo do katarza. Pikasovo slikarstvo može spasiti Pikasa da ne poludi, ali to je sve. A to je opasno za vas koji to gledate jer ako ponirete u nečije bljuvotine, vi ćete poludjeti. Izbjegnite to!
Nikada ne držite Pikasovu sliku u spavaćoj sobi jer ćete imati noćne more. Samo pomislite: stanite ispred neke Pikasove slike petnaest minuta i zagledajte se u nju... počećete da se osjećate nespokojno, neugodno, bunovno, odvratno. Što se dogodilo? To je neka bljuvotina! To je njemu pomoglo, to je bilo dobro za njega, ali nije dobro za druge.
Pogledajte Mikelanđelovo djelo i možete satima meditirati. Što više budete ponirali u takvu meditaciju bićete sve smireniji i spokojniji. To nije bljuvotina. On je u to unio nešto nepoznato. To nije njegovo ludilo koje je kroz slikarstvo, skulpture, kroz poeziju ili muziku izbacio iz svog nervnog sistema. To ne znači da je on bio bolestan i da je želio da se oslobodi svoje bolesti, ne! To je bilo nešto sasvim drugo: on je bio bremenit a ne bolestan. On je bio bremenit - zatrudnio je sa Bogom. Nešto se ukorijenilo u njegovo biće i on je želio da to podijeli sa drugima. To je zrelost, ispunjenost.
On je živio na kreativan način, on je volio život na kreativan način. On je dopustio da život uđe u njegov najdublji hram, a tada je postao bremenit sa životom, zatrudnio je sa Bogom. A kada ste trudni, vi treba da se porodite.
Pikaso je povraćanje, Mikelanđelo je porađanje. Niče je povraćanje, Buda je porađanje. Postoji velika razlika između to dvoje. Roditi dijete je jedno, a povraćati je nešto sasvim drugo.
Betoven je porađanje. Kroz njega je dospjelo nešto veoma vrijedno. Slušajući njegovu muziku bivate preporođeni, i tako bivate prenešeni u jedan drugi svijet. On vam je dao nekoliko bljeskova sa druge obale.
Devedeset devet procenata moderene umjetnosti je pataloška. Ako bi to nestalo iz svijeta bilo bi veoma iscjeljujuće, bilo bi od velike pomoći. To ne bi remetilo. Savremeni um je gnjevni um - gnjevan je zato što se ne može susresti sa svojim bićem, gnjevan je jer ste izgubili svaki smisao, gnjevan je jer više ne znate što je važno.
Jedna poznata knjiga Žan Pol Sartra se zove Gađenje. To je stanje savremenog uma; savremeni um je izmučen, on je pod velikim mukama. A muke su njegovo stvaralaštvo.

OSHO
Kreativnost
(c) Osho International Foundation




OSHO MEDITACIONA TEHNIKA

OSJETITE SVOJE "JA"

Šiva reče: O, ti, lotosovog pogleda, slatka na dodir, kada pjevaš, kada gledaš, kada nešto kušaš, budi svjesna da si to ti, i razotkrij vječni život.

Ova tehnika govori: dok radite bilo što - dok pjevate, promatrate, kušate - budite svjesni da ste to vi, i tako otkrijte život koji uvijek postoji: otkrijte unutar sebe struju, energetski tok, život koji uvijek bitiše. Ali mi nijesmo svjesni sebe.
Gurdžijev je koristio prisjećanje sebe kao osnovnu tehniku na Zapadu. Prisjećanje sebe je proisteklo iz ove sutre. Cio Gurdžijev sistem se temelji na ovoj jedinoj sutri: prisjeti se sebe bilo što da radiš. To je veoma teško. To izgleda veoma lako, ali vi brzo zaboravljate. Vi se ne možete prisjećati sebe duže od tri-četiri sekunde. Imaćete osjećaj da se sjećate, a onda ćete se iznenada okrenuti nekoj drugoj misli. Čak i sa tom mišlju: "U redu, ja se prisjećam sebe", vi ćete to izgubiti, jer ni ta misao nije prisjećanje sebe. U prisjećanju sebe neće biti misli; vi ćete biti potpuno prazni. To nije mentalni proces. To ne znači da ćeš reći: "Da, ja sam". Reći to, znači da ćeš izgubiti sebe. To je samo stvar uma; "Ja sam" je mentalni proces.
Osjetiti "Ja sam", nije dovoljno reći "Ja sam". Nemojte to verbalizovati! Samo osjetite da ste to vi. Nemojte razmišljati. Osjetite! Pokušajte to. To je teško, ali ako budete uporni, to će se dogoditi. Dok hodate, prisjetite se da ste to vi, doživite osjećaj svog bića bez ikakvih misli, bez ikakvih ideja. Samo osjetite. Ja dotaknem vašu ruku ili stavim ruku na vašu glavu: nemojte verbalizovati. Samo osjetite dodir, a u tom dodiru nemojte osjetiti samo dodir već dodirnutog. Tada vaša svijest postaje dvostrijelna.
Vi šetate ispod drveća: drveće je tu, lahor je tu, sunce upravo izlazi. Sve je to svijet oko vas; vi ste svjesni toga. Zastani na trenutak i prisjeti se da si to ti, ali nemoj verbalizovati. Samo osjeti da si to ti. Taj neverbalni osjećaj, makar i na trenutak, će vam dati bljesak - bljesak kakav vam ni LSD ne može pružiti, bljesak koji pripada stvarnosti. Samo na jedan tren ste bili vraćeni u centar svog bića. Vi ste iza ogledala; vi ste prevazišli svijet refleksije; sada ste egzistencijalni. A to možete činiti bilo kada. To ne zahtijeva neki posebni prostor ili određeno vrijeme. Vi ne možete reći: "Sada nemam vremena". Dok jedete, to možete upražnjavati, dok se kupate, možete to činiti, kada se krećete ili sjedite, i tada to možete koristiti - u bilo koje doba. Nije bitno što radite, naglo se možete ptisjetiti sebe, a onda nastojte da produžite trajanje tog bljeska unutar vašeg bića.
To će biti teško. U jednom trenutku ćete osjetiti da je to tu, slijedećeg trenutka ćete se udaljiti od toga. Uključiće se neka misao, neka refleksija, i vi ćete biti uvučeni u tu refleksiju. Ali nemojte biti tužni i razočarani, nemojte se pokolebati. To je zato što smo životima unazad bili povezani sa takvim odsjajima. To će postati mehanička radnja. Snažno, automatski, mi ćemo biti gurnuti ka tom odsjaju. Ali ako makar i na tren budete osjetili taj bljesak, to je dovoljno za početak. A zašto je to dovoljno? Zato što nikada nijeste sastavili dva trenutka. Vi ste uvijek samo u jednom trenutku. A ako možete imati bljesak samo na jedan tren, vi možete i ostati u tome. Potreban je samo trud - za to je potreban neprestani napor.

Osho
(c) 1980 Osho International Foundation



MAJSTOROV SMIJEH

Pijanac uđe u bar u Glazgovu i upita:
“Jesam li ja bio ovdje sinoć?”
“Da, bili ste” odgovori barmen.
“Jesam li puno potrošio?”
“Nešto oko 30 funti.”
“Hvala Bogu, ja sam mislio da sam ih izgubio.”

Osho E-glasnik mart 2022. br. 72

  OSHO ®      E - Glasnik Mart 2022. broj 72 -Vizija  Novog čovjeka - Tema:    PREDAJA –   u harmoniji sa egzistencijom. „ Predavanje zna...