21.3.20

Osho E-glasnik mart 2020. br. 48

OSHO MONTENEGRO
OSHO®   E - Glasnik
Mart 2020. broj 48

-Vizija  Novog čovjeka -


Tema: 


VJERA

Vjera znači vjera u sebe. Vjera znači povjerenje, poštovanje sebe. Vjerovanje je usmjereno ka drugome: vjera je usmjerenje ka sebi. Vjera je sasvim drugačiji svijet! To nema ništa sa vjerovanjem. Vjerovanje dijeli ljude na hrišćane, muhamedance, hinduse, budiste. Čovjek vjere ne poznaje nijednu religiju - osim religije istraživanja.







 Vjera može imati više značenja. Prvo je vjerovanje: vjerovanje je laž, neiskrenost, nepoštenje. Vjerovati u nešto znači da to ne poznajete ali ipak vjerujete. To je licemjerno. Vjerovanje proizilazi iz straha ili pohlepe. Vjerovanje je uslovljeno od nekoga ko dominira nad vama; to je vid sluganstva.
Istinski religiozan čovjek ne može biti vjernik, ali ne može biti ni nevjernik - jer ne-vjerovanje nije ništa drugo do vjerovanje u negativnom obliku. Katolici i komunisti nijesu mnogo različiti; ateisti i vjernici nijesu mnogo razlčiti - zapravo, nijesu uopšte različiti. Oni su samo dvije strane iste medalje. Jedan vjeruje u Boga, drugi vjeruje da nema Boga. Jedan voli Boga - ta ljubav je utemeljena na nekom uslovljavanju - ali to nije istinita ljubav; a drugi mrzi Boga - i ta mržnja je temeljena na uslovljavanju - ni ona nije istinita, takođe.
Oni koji krenu sa vjerovanjem nikada ne stižu, oni ne mogu stići. Oni će se vrtjeti okolo i naokolo ali nikada neće dospjeti do istine o egzistenciji. Početak treba da bude otvoren - niti za vjerovanje niti za nevjerovanje. Početak treba da bude bezazlen. Ako je početak bezazlen, onda je to vjera. Vjera nije vjerovanje: to je vjera u istinu. "Ako postoji istina, onda ćemo mi to saznati, nema potrebe da u to vjerujemo. Nema potrebe da vjerujemo u Bibliju, Vede ili Kuran. Ako je istina otkrivena Muhamedu, Hristu ili Krišni, zašto ne bi mogla biti otkrivena meni?" To je vjera.
Vjera znači vjera u sebe. Vjera znači povjerenje, poštovanje sebe. Vjerovanje je usmjereno ka drugome: vjera je usmjerenje ka sebi. Vjera je sasvim drugačiji svijet! To nema ništa sa vjerovanjem. Vjerovanje dijeli ljude na hrišćane, muhamedance, hinduse, budiste. Čovjek vjere ne poznaje nijednu religiju - osim religije istraživanja. On ne vjeruje u vjerovanja već u traganja. Njegova vjera je usmjerena ka vlastitom biću koje nezaštićeno ulazi u prostor nepoznatog, koje bez straha kreće u neucrtane prostore. Njegova vjera u egzistenciju je tolika da on ne treba drugu podršku. Vjera znači usmjerenje ka sebi; vjera ima ljepotu. Vjerovanje je ružno. Izbjegnite vjerovanje jer je vjerovanje laganje. Vjera je traganje, istraživanje. Naučnici imaju vjeru, a vaše takozvane religiozne osobe imaju vjerovanje. Kakva je vjera naučnika? To je vjera da je egzistencija kosmos a ne haos, da je egzistencija utemeljena na fundamentalnom zakonu. To je vjera da je taj zakon podložan razotkrivanju, vjera da je ljudska svijest sposobna da spozna taj fundamentalni zakon: red u životu i bitisanju.
Naučnik ima vjeru. Vaše takozvane religiozne osobe nemaju vjeru. Pošto oni nemaju vjeru, oni je zamjenjuju sa plastičnom, sintetičkom stvari nazvanom vjerovanje.
Osho
Vječna filozofija



TERAPIJA




VJEROVANJE
Izbjegnite vjerovanje. Vjera će vas učiniti potpunijim; a vjerovanje će umanjiti vašu cjelovitost. Vjerovanje će vas držati u ropstvu: vjera će vam omogućiti nadmoć. Vjerovanje će vam pomoći da postanete dio rulje, svjetine. To će biti neka vrsta sigurnosti; to je ugodno, podesno. Vjera je opasnost: to će vas odvesti do prostora nepoznatog. To će vas učiniti usamljenim; vi nećete biti sa svjetinom i svjetina neće biti sa vama. Ali biti sam je veoma važno jer to znači čistotu, osoba treba da bude svjesna, treba da bude budna.
Vjernik postaje uspavan. Čovjek od vjere se drži budnim jer TREBA da bude budan jer ga niko neće podržavati. On nije dio mase; on treba da stane na svoje noge. On vjeruje u kosmos. On ne vjeruje u nikakve doktrine i vjerovanja već samo u prećutkivano stanovište da egzistencija nije u neredu već da je utemeljena na određenom redu i da taj red može biti otkriven.
Zbog toga vjernici postaju fanatici. Ko je fanatik? Čovjek koji ima tako jaku sumnju koju ne može potisnuti ukoliko nije fanatik. On se plaši svoje sumnje; on je previše uplašen svojom sumnjom tako da nikada ne zagleda u sebe. On treba da stvori takav fanatizam, takav dim od fanatizma tako da se njegova sumnja potpuno izgubi. Fanatik ne može opštiti sa drugima; on je uplašen - vi možete nešto reći što će ponovo podići njegovu sumnju na površinu. On ne može saslušati drugu stranu. Njegov argument je njegov mač - on ne može da raspravlja, on samo može da ubija. Ubijajući on dokazuje da je njegovo vjerovanje ispravno. Zato su hrišćani, muhamedanci i ostali ubijali jedni druge - sve su to fanatici. Oni su učinili svijet veoma ružnim. Oni su uništili mnogo toga što je bilo lijepo i što je trebalo sačuvati. Oni su sveli čovječanstvo na veoma nesvjestan fenomen. Oni nijesu dozvolili da ljudska bića rastu i da se rascvjetavaju; oni su bili veoma destruktivni prema njima. Ljudska bića nijesu bila blagoslovljena: bila su proklinjana.
Čovjek koji ima vjeru nije fanatik, on to ne može biti. On je otvoren, on je pristupačan, dostupan, on je osjetljiv. On je spreman da sasluša; on je u svakom pogledu spreman da razumije suprotno gledište. Ko zna? Možda je suprotno gledište ispravno? Čovjek od vjere nema predubjeđenja koja štiti: on nema a priori spremene ideje; on nije ukorijenjen u nijednu ideologiju. On je jednostavno otvoren, traga, istražuje, traži. On je spreman sve da sasluša; sva njegova vrata i svi prozori su otvoreni. Čovjek od vjere nikada nije fanatik. Buddha nikada nije fanatik. Čovjek od vjere je veoma racionalan; čovjek koji vjeruje je krajnje iracionalan. On ne može prihvatiti razlog jer je uplašen - razlog može povrijediti njegovo vjerovanje. On je nekako udesio da živi u ugodnom vjerovanju i razlog može doći kao grom i uništiti sve. On ne može otvoriti svoja vrata i prozore; on treba da ostane zatvoren u vlastitom mraku - samo tada može vjerovati. On djeluje nalik noju. On zatvara oči da ne bi morao da promijeni ono u što vjeruje. Čovjek od vjere živi otvorenih očiju, budan i promatra.
Osho
                                                                                                             Vječna filozofija



MEDITACIJA




INDIREKTNO ISKUSTVO
                
  Kako zadobiti čistu svijest unutar sebe? Neka pomoćna srestva su potrebna jer vi izravno to ne možete postići. Neka sredstva su potrebna kako bi mogli biti gurnuti unutra, kako bi ušli unutar sebe. Taj centar uvijek treba neki indirektni pristup. Vi ne možete prići tome direktno. Ovo morate jasno razumjeti jer je to temeljni pristup. Recimo, kada igrate neku igru, tek posle izjavite: "Ja sam se osjećao veoma sretnim dok sam igrao, uživao sam u tome." Jedna suptilna sreća je ostala tamo. Ako bi vas neko slušao, taj bi doživio radost kroz vašu priču o tome. On bi rekao: "Onda i ja moram igrati tu igru kako bih i ja kroz nju doživio radost." On bi, takođe, igrao, ali on je neposredno zainteresovan za zadovoljstvo, sreću i uživanje. Sreća je uzgredni produkt. Ako ste potpuno u svojoj igri, ako ste ponešeni, sreća će rezultirati; ali ako neprestano jurite za srećom, ništa se neće dogoditi. Igra je samo početak.
                    Kada slušate muziku, neko vam kaže: "Osjećam se blaženstveno." Ali kada bi stalno bio izložen tom blaženstvu, vi ne bi mogli slušati muziku. Ta težnja, taj poriv za blaženstvom će postati barijera. Blaženstvo je uzgredni događaj. Vi se tome ne možeš izložiti direktno. To je jedan delikatan fenomen kojem se može prići samo indirektno. Uradite nešto, i to će se dogoditi. Vi to ne možete neposredno doživjeti. Sve što je divno, što je vječno, što je velelijepo je tako delikatno da se ne može izravno doživjeti; ako pokušate da to direktno doživite, nešto ćete poremetiti. U tome leži smisao tehnika i sredstava meditacije.
OSHO
Knjiga tajni 1



OSHO ART



Vaša umjetnost je jednostavno neka vrsta katarze. To će vam pomoći na način kao što povraćanje pomaže. To će vam odnijeti mučninu, to će vas učiniti čistijim, učiniće da se osjećate zdravije. Ali vas nije briga što će se dogoditi sa osobom koja će vidjeti vaše bljuvotine. Njoj će biti muka. Ona će početi da se osjeća bolesno.“


HAIKU

*
Rjota zapisa:

ONI NE RAZGOVARAJU.
POSJETILAC, DOMAĆIN,
I BIJELA HRIZANTEMA.

„Oni ne razgovaraju...“ Postoji mogućnost da ako se sretnu dvije osobe koje su veliki majstori – ne novi mladi cvjetovi, već zreli – da ne razgovaraju, nema riječi. Posjetilac je tu, domaćin je tu, ali nema gosta. Domaćin je posjetio drugog domaćina.
*

VIDEO

SISTEM VJEROVANJA




MAJSTOROV SMIJEH

U želji da uštede novac na svom medenom mjesecu, Buni i Bonker Bum odluče da provedu prvu noć svog novog braka u domu Bunjinih roditelja, Boba i Beti Bog.
Tri dana su prošla, i Bunijev mlađi brat, mali Bipo, se igrao u njegovoj spavaćoj sobi sa svojom igračkom avionom, i osluškivao na zidu da neki čudni zvuci dolaze iz Bunijeve i Bonkerove sobe. Znatiželjan, mali Bipo siđe dolje i nađe svoju majku.
"Hej, mami", reče Bipo, igrajući se sa svojim modelom aviona, "kako Buni i Bonker ne napuštaju svoju sobu već tri dana? Oni čak i ne silaze ni na jelo!"
"To nije tvoj posao!", odgovori njegova majka. Na to Bipo slegnu ramenima i izađe iz sobe igrajući se svojim avionom.
Još nekoliko dana je prošlo, a čak i Bipova majka poče da se brine, takođe. Zato se ona prikrade gore i proviri kroz ključaonicu sobe mladog para. Na njen užas, ona ugleda Buni kako sjedi na Bunkeru, a Bonker pokušava svim svojim moćima da odgurne Buni.
"To nije dobro", zajeca Bonker. "Ja se i dalje ne mogu pomaći!"
Upravo tada, Bipova mama začu buku koja je dolazila iz kupatila, zato ona pojuri dolje niz stepenice da vidi što se događa. Ali to što je našla je da mali Bipo nešto traži kroz sve police i ormariće u kupatilu.
"Što to tražiš?", upita njegova majka. "Samo lijepak za moj avion", odgovori mali Bipo.
“Ja sam ga čuvao u teglici za vazelin!”
 

Copyright © Osho International Foundation.

za dobijanje e-glasnik na vasu mail adresu
prijavite se na zvanicnu facebook stranu
OSHO Meditativni Trenuci Podgorica
ili na mail: osho.montenegro@gmail.com

Ili se pridružite grupi 
OSHO klub Podgorica



OSHO is a registered trademark of Osho International Foundation, used with permission, www.osho.com/trademarks
Some material used here (images and text excerpts) is Copyright © OSHO International Foundation, www.osho.com/copyright

Osho E-glasnik mart 2022. br. 72

  OSHO ®      E - Glasnik Mart 2022. broj 72 -Vizija  Novog čovjeka - Tema:    PREDAJA –   u harmoniji sa egzistencijom. „ Predavanje zna...