14.7.09

Osho E-glasnik jul 2009

OSHO MONTENEGRO
OSHO-YU e-glasnik
http://www.osho-yu.co.cc/
Jul 2009, broj 12

PREDSTAVLJAMO VAM
MILAREPA

»Prije trideset i dvije godine sam putovao kroz Indiju i naišao na čovjeka koji će zauvijek promijeniti moj život. Kada sam ga prvi put ugledao, to je bilo kao da sam gledao u ugledalo moje sudbine. U njemu sam vidio cvjetanje onoga što je bilo uspavano nalik sjemenu u meni. Dok sam ga slušao, to je bilo nalik slušanju muzike planinskih potoka koji su dopirali do mojih najdubljih misli i osjećanja. Njegovo ime je bilo Bagvan Šri Radžniš, i on je posto moj duhovni učitelj.«

Milarepa je kantautor, kompozitor i muzičar iz Amerike. On svake godine putuje svijetom i učestvuje u raznim kulturnim događajima, svirajući na koncertima, pružajući svoju jedinstvenu viziju meditacije, muzike i slavlja.
On o svojoj muzici kaže: “Moja muzika odražava moje shvatanje meditacije i ljubavi. Teme pjesama su univerzalne i bliske svima koji su na putu ka istini i samo-ostvarenju. Mi smo na ovoj predivnoj planeti da bismo slavili veliku tajnu života – s našim pjesmama, našim plesom, našom tišinom u srcu. Kako čovječanstvo ulazi u dvadeset prvi vijek, ovo nikad prije nije bilo toliko važnije.”
Milarepa je živio i radio u Osho internacionalnoj komuni u Puni više od deset godina. On je vodio muzički odsjek, komponovao i izvodio muziku za Oshova dnevna predavanja i slavlja. Od 1992 on putuje svijetom šireći svoju strast za meditaciju, muziku i slavlje.
Više informacija o Milarepi i njegov radu možete naći na sajtu
http://www.oneskymusic.com./


MILAREPA GOSTUJE U SLOVENIJI OD 7-9 AVGUSTA
Iz programa “Otvorenost ka tajni” – seminar o meditaciji i slavlju koju vodi Milarepa. Specijalni gost Jagar i njegov bend.
Ovaj seminar – radionica je za sve meditante i one koji se tek počinju interesovati za meditaciju. To je prilika da se povežete sa spontanim životnim izvorima, da oslobodite potencijale za ljubav i radosni, opušteni i kreativni život. Biće ponuđene posebno odabrane meditacije za opuštanje uma i tijela kao i muzički program koji će vam otvoriti srce – a sve u cilju usmjeravanja ka unutrašnjoj tišini i čistoti.
Uvidi koje ćete ostvariti na ovoj radionici mogu imati trajne efekte koji vam mogu promijeniti život. Lični problemi i teškoće će nestati kroz razumijevanje bitnih životnih vrijednosti i donošenja odgovora na pitanja ko smo mi.
Milarepa će sa vama podijeliti niz moćnih novih meditacionih tehnika iz njegove serije Stepping Stones. On će ponuditi i neke od tehnika koje je stvorio Osho, njegov duhovni učitelj sa kojim je on radio mnogo godina. Milarepine radionice uvijek uključuju mnogo muzike, plesa i pjevanja. Njegovo djelovanje je srdačno, veselo, i nenaporno otvara prostor za ljubav i meditativnu tišinu.
Za informacije i rezervacije kontaktirajte:
Elena Jenček Dilrupa
Tel: 040 213 220
POGLEDAJTE

OSHO: God is Not a Solution - But a Problem

PRIJATELJI OSHA
Milos Somborac iz Smedereva milossmc@nadlanu.com

Prošle godine sam preko jednog druga saznao za Osha. Poslao mi je preko MSN-a par Oshovih videa sa Youtubea da pogledam. I dopalo mi se, jer ima dosta bunta u njemu, drugačiji je. Odlučio sam da nabavim neke njegove knjige. Zapravo nisam planirao, već sam slučajno naleteo na “Knjigu o spoznaji” na jednom mini sajmu knjiga kod nas u Smederevu. I tako je otpočelo moje druženje sa Oshom...
U početku ga nisam baš najbolje razumeo. U stvari, najbolje sam razumeo taj njegov buntovnički stil, to mi je bilo najsrodnije. Dok neke druge stvari su mi pravile samo dodatan haos u meni. Imao sam predrasude prema njemu i prema tome što priča.
Srećom, početkom ove godine sam kupio njegovu knjigu “Meditacija: prva i poslednja sloboda” i rekao sebi: ”O, konačno da nađem nešto praktično iz ove oblasti!”. I od kada sam počeo praktično da radim, mnogo ga bolje razumem i sad kapiram šta je hteo da kaže. On se u stvari koristi određenim pojmovima iako ne misli to, a jezik je ograničen. Osho govori o stvarima u koje mnogi još nisu zašli, koje su izvan našeg uma, tako da ostaju nepojmljive i nemoguće ih je izraziti jezikom. Zato on deluje kao da nekad kontrira sebi. Poželjno je ući dublje u materiju kako bi se razumelo i naravno da bi čovek samog sebe razumeo.


To je za mene najveća i najbolja Oshova zbirka meditacija: 63 meditacije koje je Osho stvorio i izabrao, od drevnih budističkih, taoističkih, sufi i hindu praksi do Oshovih sopstvenih modernih tehnika, kao što su čuvena Dinamička Meditacija i Meditacija Mistične Ruže, razvijenih za specifične potrebe čoveka XX veka. Kao što piše na početku, knjiga je vrlo praktična te se ne mora čitati od korica do korica, već možete odmah izabrati neku od tehnika i raditi je.
Već sutradan po kupovini knjige sam probao prvu vežbu – Dinamičku meditaciju – i baš sam se dobro osećao. Bilo je i skakanja, i dranja, i majmunisanja ali sam se baš lepo ispraznio. Ali, kao da mi tu nešto fali, nije me to zadovoljilo. Zatim sam radio Meditaciju vrtenja, koja mi je jako bila interesantna i prijala mi, ali mi je vremenom i ona dosadila: jeste da te ono vrtenje preko jednog sata natera da bolje posmatraš sebe ali istovremeno ti ono gledanje svega što se vrti oko tebe odvraća pažnju. Trenutno radim meditaciju Mistična ruža koja do sada daje najbolje rezultate.
U principu, ne vezujem se za tehnike, date vežbe iz knjige. Kao što je i Osho rekao, suština je u posmatranju. Tako i ja koristim vežbu da bih se opustio, ispraznio a ključni deo je onaj finalni kada samo posmatraš. I zaista, u poslednje vreme ovladavam veštinom posmatranja sebe i svoje unutrašnjosti, i to ne samo dok meditiram (radim vežbu) već i u drugim periodima dana. Bolje shvatam sebe, kako funkcionišem. Što se tiče nekog duhovnog razvoje, mislim da za sada osećam svoje drugo, eterično telo (ne vidim ga još uvek, ali ga osećam), a za dalje ćemo videti...
Hvala Osho!
OSHO BISER
PLES TVOG ŽIVOTA
Život je prava zgoda - tle gdje cvijet ljubavi cvjeta. Ljubav je dragocjena - ona nema namjenu, nema određenog smisla. Ona ima izuzetno značenje, donosi veliku radost, ona posjeduje sopstvenu ekstazu - ali to nijesu stvari od značaja. Ljubav nije posao koji ima svrhu, cilj, predmet.
U ljubavi uvijek ima određene ludosti. Kakva je to ludost? Ludost je što ne možeš reći zašto voliš. Ti ne možeš dati nijedan razuman odgovor na to pitanje. Ti možeš reći da nešto radiš zato što ti je novac potreban; treba ti novac jer ti je potrebna kuća; potrebna ti je kuća da bi živio.
U tvom svakodnevnom životu sve ima svoju svrhu, ali ljubav ne može imati svrhu. Možeš jednostavno reći: "Ja ne znam. Jedino što mogu da kažem jeste da voljeti znači ispuniti najljepši prostor u nama." Ali, to nije svrha. Taj prostor nije spoznatljiv. Taj prostor ne možeš smjestiti u bilo koju pogodnost. Taj prostor je uvijek iznova pupoljak sa kapima rose koje blistaju na njemu. Jutrom taj pupoljak odiše, na suncu pleše.
Ljubav je ples tvog života.
Stoga oni koji ne znaju šta je ljubav, gube pravi ples života; oni gube priliku da njihov cvijet procvjeta. Zbog toga u svjetovnom umu, u prora;unatom umu, kompjuterskom umu; kod matematičara, ekonomista, kod političara, ljubav predstavlja vrstu ludila. Ali za one koji poznaju ljubav, to je nešto razumno. Bez ljubavi, čovjek može biti i bogat, zdrav, poznat, ali on ne može biti razborit, jer ništa ne zna o unutrašnjoj vrijednosti. Zdrav duh i razumnost nije ništa drugo do miris cvijeta koji cvjeta u tvom srcu.
Ljubavnici ne trebaju psihijatrijski tretman. Zapravo, ljubav je najveća iscjeliteljska snaga u životu. Oni koji su to propustili, ostali su prazni, neispunjeni. Obično ludilo nema nikakav sastav za postizanje. Ali. ludilo zvano ljubav, ima određeni sastav u sebi. A koji je to sastav? To te čini veselim, život ti čini pjesmom, donosi veliku ljupkost.
Da li si posmatrao ljude? Kada se neko zaljubi, nema potrebe da to objavljuje. Ti možeš vidjeti u njegovim očima novu dubinu koja se rađa. Možeš vidjeti na njegovom licu novu ljupkost, novu ljepotu. U njegovom hodu možeš nazreti nježni ples. On je isti čovjek, ali, ipak, više nije isti. Ljubav je ušla u njegov život, proljeće je došlo u njegovo biće, cvijeće njegove duše se rascvjetava.
Ljubav čini trenutnu transformaciju. Čovjek koji ne može voljeti, ne može biti ni inteligentan, ne može biti ni otmen, ne može biti prefinjen. Njegov život će biti obična tragedija.
Život, ljubav, smijeh
Copyright Osho International foundation
OSHO MEDITACIONA TEHNIKA

USREDIŠTENJE SRCA
Šiva reče: Blaženi, kada čula prodru do srca, dospijevaju do središta lotosa.

Što treba činiti u ovoj tehnici? "Kada čula prodru do srca..." Pokušaj! Mnogi načini su mogući. Dotaknite nekoga. Ako ste osoba od srca, taj dodir će otići pravo do vašeg srca, vi ćete osjetiti kvalitet tog dodira. Ako dotaknete ruku osobe koja je umno orjentisana, ta ruka će biti hladna - ne samo da će biti hladna, to će biti njen istinski kvalitet. Mrtvilo, određena umrtvljenost će biti prisutna u toj ruci. Ako je osoba srcem orjentisana, u toj ruci će biti određene topline. Tada će se toplina njegove ruke stapati sa vama. Vi ćete osjetiti kako nešto teče tom rukom prema vama; to će biti susretanje - komunikacija toplinom.
Ta toplina dolazi od srca. To nikada ne dolazi o glave jer je glava uvijek hladna, proračunata. Srce je toplo, nije proračunato. Glava uvijek misli kako da dobije više, srce uvijek misli kako da pruži više. Ta toplina predstavlja davanje - davanje energije, davanje unutarnjih vibracija, davanje života. Zato vi i osjećate drugačiji kvalitet u kontaktu sa njom. Ako te takva osoba srdačno zagrli, ti ćeš osjetiti duboko stapanje sa njom.
Dotaknite! Zatvorite oči; dotaknite bilo šta. Dotaknite voljenog ili voljenu, dotaknite dijete ili majku, ili prijatelja, ili dotaknite drvo, cvijet ili samo dotaknite zemlju. Zatvorite oči i osjetite vezu između vašeg srca i zemlje, ili vašeg voljenog. Osjetite kako su vaše ruke srce koje dotiče zemlju. Neko to osjećanje dodira bude povezano sa srcem. Kada slušate muziku, nemojte je slušati glavom. Zaboravite na glavu i osjetite da nemate glavu. Uopšte nemate glavu. Dobro je da u svojoj spavaćoj sobi imate jednu svoju fotografiju bez glave. Koncentrišite se na to: vi ste bez glave; ne dopustite da se glava uključi. Dok slušate muziku, slušajte je srcem. Osjetite kako vam ta muzika dopire do srca; neka vam srce vibrira time. Neka se vaša čula povežu sa srcem a ne sa glavom. Pokušajte to sa svim čulima i osjećajte kako se svako čulo sve više usmjerava ka srcu i nestaje u njemu.
"Blaženi, kada čula prodru do srca, dospijevaju do središta lotosa." Srce je lotos. Svako čulo je otvaranje lotosa, otvaranje latica lotosa. Prvo pokušajte da povežete svoja osjećanja sa srcem. Drugo, uvijek pomislite kako svako osjećanje prodire duboko u srce i tamo iščezava. Kada se te dvije stvari utemelje, tek tada će vam vaša osjećanja biti od pomoći: to će vas voditi ka srcu, a vaše srce će postati lotos. Lotos srca će vam pružiti usredištenje, centriranje. Kada jednom spoznate središte srca, onda će biti lako da se spustite do pravog središta, do središta pupka. To je veoma lako! Zaista, ova sutra i ne pominje to; nema potrebe za time. Ako ste zaista potpuno predati srcu, i ako je razum prestao da djeluje, tada ćete se spustiti niže. Poslije srca, otvorena su vrata za pupak. Zato je iz glave veoma teško dospjeti do pupka. Ili ako ste između, između srca i glave, i tada je teško da se dospije do pupka. Kada jednom dospijete do pupka, tada odmah odlazite daleko iza srca. Vi ste tada dospjeli do pupčanog centra koji je temeljni - prvobitni centar.Ako osjetite da ste srcem orjentisana osoba, ovaj metod će za vas biti od velike koristi. Ali uvijek imajte na umu da svi pokušavaju da zavaravaju sebe da su ljudi srca. Svi pokušavaju da dočaraju da su ljubavni, da su osjećajni tipovi - pošto je ljubav osnovna potreba, niko se neće osjećati lagodno ukoliko ne pokaže da mu je stalo do ljubavi, da ima ljubavi, da ima srce. Zato svi nastoje da tako misle i vjeruju, ali od vjerovanja nema koristi. Osmotrite veoma nepristrasno, kao da posmatrate nekoga drugoga, i onda odlučite - jer nema potrebe da obmanjujete sebe, to neće biti od pomoći. Čak i ako prevarite sebe, ne možete prevariti tehniku. Zato kada radite ovu tehniku, osjetićete kako se ništa ne događa.
OSHO
KNJIGA TAJNI
Copyright Osho International Fundation
MAJSTOROV SMIJEH


Jevrejski svami Svami Anand Goldštajn je izveo na večeru zgodnu ma.
Pošli su u najskuplji restoran u Puni i gostili se italijanskim špagetama, japanskim sušijem i francuskim vinom. Za desert su odabrali njemački čokoladni keks uz brazilsku kafu.
Kada im je konobar donio račun, Goldštajn je shvatio da je zaboravio novčanik kući.
Onda je izvadio sliku svog majstora (engl. master) Osha i pružio je konobaru.
“Što je to?” upita konobar.
“Moja master kartica”, odgovori Goldštajn.




Osho E-glasnik mart 2022. br. 72

  OSHO ®      E - Glasnik Mart 2022. broj 72 -Vizija  Novog čovjeka - Tema:    PREDAJA –   u harmoniji sa egzistencijom. „ Predavanje zna...