28.5.10

Osho E-glasnik maj 2010

OSHO MONTENEGRO

OSHO-YU e-glasnik

www.osho-yu.me

maj 2010, broj 22

“ Nema cilja u životu. Život je sami cilj.

To nije kretanje ka određenoj meti, to je ovdje i sada. On nije u budućnosti.

Život je uvijek u sadašnjosti.”

 
OSHO

PREDSTAVLJAMO VAM

OSHO NISARGA, INDIJA

Osho je želio mjesto u Himalajima. Grupa tragalaca koji su došli kod Osha kasnih 70-ih i živjeli sa njim u komunama su se okupili i stvorili „Osho Nisarga“ kao izraz njihovove ljubavi i zahvlanosti prema svom voljenom Majstoru.“ Ma Yog Neelam

Smještena usred bujne i živopisne zelene prirode, sa nevjerovatno lijepom pozadinom veličanstvenih Daulagar himalajskih planina, Osho Nisarga je novi meditacioni centar izgrađen pored Darmačale u sjevernoindijskoj državi Himačal Pradeš.

Osho Nisarga djeluje nezavisno kao ne-profitni centar, oaza 21-og vijeka, nastala kao odgovor na sve učestalije zahtjeve tragalaca iz cijelog svijeta zagovornika novog modela Oshove holističke vizije života i samo-ostvarenja. Nalazi se na oko 500 km od Nju Delhija ili oko 20 km od palate Dalaj Lame u Darmačali. Okolina je poznata i po Kangra vrtovima čaja.

Osho Nisarga je namijenjena svim tragaocima na duhovnom putu da stvore jedno energetsko polje zajedničkog puta ka samo-otkrivanju. Cenatar raspolaže sa Osho Shunya Mandirom, meditacionom salom od oko 1200 m2 u kojoj se svakodnevno odvijaju Osho meditacione tehnike i različiti seminari.

Osho Nisarga je dom za oko 30 članova komune koji se brinu o održavanju i vođenju svih aktivnosti. Centar posjeduje smještajne mogućnosti za oko 150 posjetilaca.

ADRESA:

Osho Nisarga

Selo Shilla, pošta Pantehar

Oblast Kangra

Dharamsala, HP

176057 India

Mobtel: + 91 941 8037370

Pogledajte

BISER

NE SLIJEDITE NIKOGA

Ne slijedite nikoga, inače ćete biti nesrećni. Vi ste dovoljno nesrećni jer ste slijedili svog oca i majku, učitelje, religiju. Vi ste previše slijedili, a svi ti glasovi su drugačiji, protivrječni, nedosljedni. Pošto ste bili gurani u sve moguće pravce, kako ste onda mogli biti sjedinjeni? Vi ste rastavljeni fenomen, svjetina; jedan dio ide ka Istoku, drugi dio ide ka Zapadu; donji dio tijela ide ka Jugu, a gornji dio tijela ide ka Himalajima, ka Sjeveru. Vi ste razbijeni fenomen, nijeste sjedinjeni.

BUDITE SJEDINJENI! A ja vam kažem, ako postanete sjedinjeni – ako ne budete nikoga slušali, ako budete slušali samo sebe – čak i ako pogriješite, čak i ako nekada krenete lošim putem… nemojte brinuti. Vi i HOĆETE pogriješiti jer ste postali naviknuti da previše slušate druge i tako izgubili svoj unutrašnji glas.

Vi i ne znate što je unutrašnji glas. Mnogi glasovi su unutar vas, a svi oni su tuđi. Nekada majka kaže – uradi ovo! Nekada otac kaže – ne radi to! Nekada neko drugi, Buda, Isus Hrist, Čuang Cu… ODBACITE SVE TE GLASOVE. Slušajte!

MEDITACIJA JE DUBOKO SLUŠANJE, slušanje vlastitog unutrašnjeg glasa. Kada postanete smireni, tuđi glasovi utihnu. Čuan Cu ode svojoj kući, Buda ode svojoj kući. Isusa tu više nema, vaš otac i majka su zaista otišli. Svi su otišli, samo ste vi ostali sami u svojoj praznini. Tada vaša priroda ispoljava sebe – a to je procvat.

Kao kada sjeme raspukne i isklija, tako i vaš unutrašnji glas izađe, isklija. Tada to slijedite: bilo gdje da vas vodi, slijedite to. NEMOJTE NIKOGA SLUŠATI; TO JE VAŠ JEDINI PUT DO BOGA. Sve što Majstor može da uradi je da vas odvede do vašeg unutrašnjeg glasa. Majstor ne treba da postane zamjena, inače ćete postati još ovisniji o svjetini nego prije.

NEMOJTE OD MENE NAČINITI VAŠ GLAS, ja nijesam vaš neprijatelj. Nemojte me slušati. Samo toliko je dovoljno: da uđete duboko u sebe i da slušate svoj glas. Ako vam mogu pomoći u tome, onda sam vaš Majstor; inače bih vam bio neprijatelj.

Kada jednom počnete da slušate vlastiti glas, ja vam više nijesam potreban, možete me odbaciti. Slušajte… isto kao što postoji treće oko, postoji i treće uho, a o tome nije pisano u spisima. Postoji i treće uho; i kao što vam treće oko može dati bljeskove vašeg bića, tako vam treće uho može dati bljeskove vašeg unutrašnjeg glasa. Kada ta dva spoljašnja uha prestanu da djeluju – kada ne budete slušali nikoga, vi ćete postati potpuno gluvi, nikakav glas više neće dopirati do vas, a vi ćete sve te glasove koji su unutar vas izbaciti napolje.

KADA IZBACITE SVO TO SMEĆE, vi ćete biti sasvim prazni, sređeni – VI ĆETE TADA ČUTI VAŠ GLAS. On je uvijek bio prisutan.

OSHO

When the Shoe Fits

Ch #8: The turtle

am in Buddha Hall

BIBLIOTEKA

OSHO LOTOS KNJIGA

OD SEKSA DO NADSVIJESTI

“Dug je put od seka do samadija. Samadi je krajnji cilj ali seks je tek samo prvi korak. A ja želim da razjasnim da onaj koji je odbio da učini taj prvi korak, koji je cenzurisao taj prvi korak, ne može nikako dospjeti ni do drugog koraka.”

Sadržaj: Knjiga za pravilno razumijevanje ljubavi i seksa. Buđenje seksualne energije kao životne energije. Transformacija seksualne energije u svjesnost."

Str. 160, cijena 6 E

Sve narudžbe na adresu: osho.montenegro@gmail.com


TERAPIJA

Terapija u suštini nema ništa sa spiritualnošću. Ja sam terapiju koristio u radu samo kao sredstvo za čišćenje prljavštine koja se vremenom pokupila u ljudima.“

DVOJNOST


Stvarni problem nije u korišćenju previše inteligencije već u nekorišćenu emocija. Emocije su sasvim zanemarene u našoj civilizaciji tako da se ravnoteža izgubila i jednostrana ličnost se razvila. Ukoliko se i emocije budu koristile tada neće biti neravnoteže.

Ravnoteža emocija i intelekta se mora održavati u odgovarajućem srazmjeru; inače će cijela ličnost oboljeti. To je isto kao da koristite samo jednu nogu. Vi to možete uraditi ali nećete nigdje stići; jednostavno ćete sebe zamarati. Mora se koristiti i druga noga. Emocije i intelekt su nalik krilima: kada koristimo samo jedno krilo, ishod će biti poraz. Tada će blaženstvo koje dolazi od korišćenja oba krila naizmjenično, u ravnoteži i harmoniji, biti nemoguće.

Nemojte se plašiti da previše koristite intelekt. Tek kada se koristi inteligencija.vi dotičete dubinu; tek tada se vaše mogućnosti ostvaruju. Intelektualni rad ne znači da se vaša inteligencija koristi. Intelektualni rad je veoma površan; dubina se ne dotiče, nema nikavih izazova. To omogućuje rast dosade; to stvara posao koji je lišen uživanja. Uživanje uvijek dolazi kada je vaša individualnost na iskušenju i kada treba da sebe dokažete kao odgovor na taj izazov. Kada su izazvani, tada i inteligencija i emocije stvaraju svoje blaženstvo.

Osoba biva šizofrenična ukoliko samo jedna njena strana djeluje a druga je umrtvljena. Tada čak i dio koji deluje ne radi dovoljno dobro jer će biti umoran od rada. Osobnost znači potpunost; ona nije uopšte podijeljena. Zapravo, potpuna osobnost je samo protok energije. Kada se energije koristi na logičan način, to postaje inteligencija, a kada se ne koristi na logičan način već emocionalno, to tada postaje srce. To su dvije zasebne stvari; to je jedna ista energija koja teče kroz dva različita kanala.

Kada nema srca već samo intelekt, vi se nikada nećete moći opustiti. Opuštanje znači da ista energija unutar vas djeluje kroz različite kanale. Opuštanje ne znači ne–djelovanje, to znači rad u nekoj drugoj dimenziji. Tada se opušta ona dimenzija koja je preopterećena.


Osho

The Great Challenge

MEDITACIJA

OBAZRIVOST

Kada osjetite zabrinutost, kada vas briga nosi, što treba da uradite? Što obično radite kada ste zabrinuti? Vi pokušavate da to razriješite. Vi pokušavate da nađete alternativno rješenje, i obično bivete sve više i više u tome. Vi ćete tako stvoriti veću zbrku jer se zabrinutost ne može riješiti razmišljanjem. To se ne može raspršiti pomoću misli jer je i razmišljane neka vrsta brige.

Ova tehnika kaže da ne radite ništa sa zabronutošću. Samo budite obazrivi!

Ispričaću vam jednu staru priču o Bokuju, jednom zen majstoru. On je živio sam u jednoj pećini. Ali tokom dana ili čak i po noći, on bi glasno izviknuo: „Bokuju“, svoje ime, a onda bi odgovorio: „Da, gospodine, ovdje sam.“ A niko nije bio prisutan.

Učenici bi ga pitali: „Zašto pozivate „Bokuju“, vaše ime, a onda kažete: „Da, gospodine, ovdje sam.“?

On im je odgovorio: „Uvijek kada uđem u misli, treba da zapamtim da budem obzriv, i zato pozivam svoje ime „Bokuju“ Onog trenutka kada pozovem „Bokuju“ i kada kažem: „Da, gospodine, ovdje sam“, razmišljanje, zabrinutost nestane.

Kasnije, tokom njegovih posljednjih dana, nakon dvije ili tri godine, on nikada nije pozvao „Bokuju“, svoje ime, i nikada nije odgovorio: „Da, gospodine, ovdje sam.“

Učenici su ga pitali: „Majstore, vi više to ne radite.“

Na to je on odgovorio: „Ali sada je Bokuju uvijek ovdje prisutan. On je uvijek ovdje, nema potrebe za tim. Prije sam ga obično gubio. Ponekada bi me zabrinutost obuzela, potpuno bi me učinila tmurnim, i tada Bokuju nije bio prisutan. Zato sam morao da se podsjećam „Bokuju“ i briga bi nestala...“.

Pokušajte sa svojim imenom. Kada se osjetite duboko zabrinutim, samo pozovite svoje ime, ne „Bokuju“ ili neko drugo ime već samo svoje ime – i potom odgovorite: „Da, dospodine, ovdje sam.“ Osjetite razliku. Zabrinutost više neće biti prisutna. Makar na trenutak ćete imati bljesak izvan tmurnih oblaka, a taj bljesak će se produbljivati. Kada jednom shvatite da budete obazrivi, zabrinutosti neće biti, ona će nestati; vi ćete tako dospjeti do duboke spoznaje o vlastitom biću i tome kako djeluje unutrašnji mehanizam.

Osho

The Book of Secrets

HAIKU

Haiku od Rjokana:

LOPOV

JE OSTAVIO –

MJESEC U PROZORU.

Ovo je Rjokan napisao upravo pošto je lopov otišao. Cijela priča je divna.

Jedne noći je lopov ušao u Rjokanovu malu kolibu. Rjokan je imao samo jedno ćebe koje je koristio i danju i noći da se pokrije. To je bila njegova jedina imovina.

Ležao je na podu ali nije spavao. Otvorio je oči i video da je lopov ušao u kolibu. On je osjetio veliku samilost prema njemu jer je znao da u kolibi nema ništa. “Da me je jadnik ranije obavijestio da će doći, ja bih isprosio nešto u susjedstvu za njega i ostavio da ima što da ukrade. Ali što sada mogu da uradim?”

Vidjevši da nema ništa, da je ušao u monahovu kolibu, lopov je krenuo da izađe napolje. Rjokan nije mogao da se uzdrži. On je lopovu ponudio svoje ćebe. Lopov je rekao: “Što radiš? Ostaćeš nag. Noć je veoma hladna!”

On mu odgovori: „Ne brini za mene. Nemoj otići praznih ruku. Ja uživam u ovome, ti si mi omogućio da se osjetim bogatim čovjekom. Lopovi obično ulaze u palate kraljeva. Tvojim ulaskom ovdje, moja koliba je postala palata, i ja sam postao kralj. Ti si me obradovao tim darom.“

Čak se i lopov postiđeo i rekao: „Ne, ja ne mogu primiti taj poklon jer ti nemaš ništa. Kako ćeš provesti noć? Veoma je hladno, a biće još hladnije!“

Rjokan mu reče sa suzama u očima: „Ti si me ponovo podsjetio na moje siromaštvo. Kada bih bio u mogućnosti, ja bih skinuo pun mjesec i dao ti ga.“


GALERIJA

Umjetnost je meditacija; svaka aktivnost postaje meditacija ukoliko ste uneseni u to, zato nemojte ostati samo na nivou izvršioca. Ako ste samo tehničar tada slikanje nikada neće postati meditacija; vi treba ludački da budete u tome, da poludite za time, da se potpuno izgubite u tome: da ne znate gdje idete, da ne znate što radite, da ne znate ni ko ste.

To stanje neznanja će biti meditacija; dopustite da se to dogodi. Slikanje ne treba slikati već samo dopustiti da se dogodi – ali ja ne mislim da treba da budete lijeni, ne; tada se to neće nikada dogoditi. To treba da vas obuzme, vi treba da budete veoma, veoma aktivni ali ipak da ne učestvujete. U tome je sva vještina, to je sva suština stvari: treba da budete aktivni ali ne i činioci.


MAJSTOROV SMIJEH

Hjumi Goldberg je otišao sa gospođom Goldberg na izložbu slika.

Hjumi je zaneseno piljio u sliku predivne djevojke koja je bila pokrivena samo smokvinim listom. Naziv slike je bio “Proljeće”.

“Dakle”, mrzovoljno reče gospođa Goldberg, “da li čekaš jesen?”

Kontakt: osho.montenegro@gmail.com

Copyright © Osho International Foundation

Osho E-glasnik mart 2022. br. 72

  OSHO ®      E - Glasnik Mart 2022. broj 72 -Vizija  Novog čovjeka - Tema:    PREDAJA –   u harmoniji sa egzistencijom. „ Predavanje zna...