19.3.10

Osho E-glasnik mart 2010

OSHO MONTENEGRO

OSHO-YU e-glasnik

www.osho-yu.me

mart 2010, broj 20

21. mart je Dan Oshovog duhovnog prosvjetljenja.

Osho je doživio svoje duhovno ostvarenje

21. marta 1953 godine u svojoj 21. godini života

u gradu Džabalpuru ispod Maulšri drveta.

Stoga ovaj broj tematski posvećujemo fenomenu

DUHOVNI MAJSTOR

Drvo Maulšri u Džabalpuru

*

“Istinski Majstor je budilnik. 
Njegova funkcija je sasvim drugačija od učitelja. 
Njegova funkcija je daleko teža. 
Tek samo neki ljudi mogu biti sa Majstorom
 jer probuditi se nakon miliona života nije običan podvig. 
To je čudo.”
 
Osho

TEMA

ULOGA MAJSTORA

Ne postoji neka određena uloga majstora. Uloga je moguća samo onda kada Majstor postoji kao ličnost. Ako on postoji kao "neko" tada može igrati ulogu. I stvarno, naše su ličnosti i sastavljene od uloga. Tvoja ličnost je sačinjena od mnogo uloga koje igraš, i te uloge su tvoja lica. Ujutro ti imaš određeno lice - ulogu za igru; u kancelariji imaš već neko drugo lice; pri povratku kući, opet imaš drugo lice. Ti se stalno mijenjaš tokom dana iz trenutka u trenutak. Uvijek kada želiš da odigraš drugu ulogu, namjestiš određeno lice, lik, ti postaješ glumac.
Majstor je onaj koji je prestao da igra uloge. On ne igra ništa: on ne radi ništa. On treba da dođe do poimanja da je onaj koji je radio na svom rastu upotpunjen. Pojedinac bi bio u zabludi ako bi vjerovao da Majstor nešto radi. Majstor ne misli da on pomaže učeniku ili da je zaslužan za trud u učenikovoj transformaciji. Naravno, sve se to dogodi: transformacija se dogodi, učenikova promjena je preporođaj, ali to nije nešto što je učinjeno od strane Majstora. Majstor treba da postane niko. On ne egzistira kao prisutnost već kao neko ko nije tu. U njemu nema uma, u njemu nema ega, u njemu nije centar. Centar je ponovo vraćen Božanstvu; ego je prohodan. Majstor je postao posrednik, on je postao prolaz - samo flauta. Sada božansko svira kroz njega. Sada više nikakva pjesma ne pripada Majstoru - ništa. Kako on tada može igrati ulogu? Kako on tada može ulagati napore? Kako tada može "uraditi" nešto?
Sve te riječi: raditi, uloga, trud, pomoć su egocentrične. One obilježavaju da Majstor "nešto radi". Sada Majstor ne može ništa uraditi: on ne postoji. Ali se stvari događaju oko njega. Ja nijesam rekao da učenik neće biti transformisan, preporođen: on će biti preporođen. Ali on će biti preporođen kroz Majstora koji ništa neće uraditi. Ako bi Majstor nešto radio, tada učenik ne bi bio transformisan. Napor i trud koji bi majstor ulagao bi pokazalo da zapravo on još nije pravi Majstor. Nema riječi o nekom trudu. Majstor postoji samo kao neprisutnost - kao bilo ko. I taj takav fakt postaje nevjerovatna snaga. Ta prava činjenica, to bitisanje ispraznosti stvara misteriozna događanja oko svega. Ali Majstor to ne čini. Zapamti, rijeka teče prema moru, ali rijeka ne čini ništa, ona ne "teče". To proticanje je sama priroda. Prirodno je da rijeka teče. Ne postoji nikakav trud i napor od strane rijeke. Drvo raste: drvo ništa ne čini. Ne postoji napor u tome. Nema centra, nema ega da to radi. To se događa. Život je događanje, i čovjek postaje Majstor kada to otkrije. Ono što djeluje zove se Totalno, a mi se nepotrebno brinemo, nepotrebno se uplićemo i nepotrebno to dovodimo u vezu sa našim izmišljenim centrom - izmišljenim jer nijedan pojedinac ne može imati takav centar.
Jedan od najvećih hrišćanskih mistika Majstor Echart je rekao da samo Bog može reći "JA".. Nema pojedinca koji to može reći jer "JA" pripada samo Totalnom. Moja ruka ne može reći "JA" jer "JA" pripada meni. Moja noga ne može reći "JA" jer noga pripada meni, i "JA" pripada meni. Moja noga, moja ruka ili moje oči ne mogu izjaviti "JA" jer su to samo fragmenti - djelovi većeg jedinstva. Ti nijesi suština sama po sebi. Ti si samo dio jedne velike organske Cjeline. Ti si samo fragment, jedna ćelija atoma u svemu tome. Ti ne možeš reći "JA".
Zbog toga sve religije govore da je "JA" jedina barijera jer "JA" je najlažnija moguća stvar. To ne može pripadati tebi. Ti ne možeš znati zašto si rođen, ti ne znaš ko te je natjerao da dođeš na svijet. Ne znaš ko te kreće u život. Niko nije pitao tebe. Niko te nije pitao za tvoj izbor. Ti si jednog dana jednostavno otkrio da si živ. Zatim, ko diše u tebi? Ti to ne znaš. Tako te jednog dana više neće biti. Niko te ne pita za to. To nije tvoja odluka da budeš rođen i da umreš. No, nešto se dogodilo, i događa se dalje. Nešto se dogodilo, i ti si se rodio; zatim se ponovo nešto dogodilo, i tebe nema više: ponovo si nestao, iščezao. Kako ti možeš reći "JA"? Nikakve odluke od strane tebe ne postoje - nikakve odluke. "JA" pripada samo Božanskom.
Tada nailazimo na problem, a taj problem je: kako Majstor može pomoći ako Majstor ne može ništa učiniti, kako on može dati to obećanje (koje sam ja dao)? Ja nijesam ovdje da te učim već da te probudim. Predaj se, i ja ću te preporoditi. To je moje obećanje. Kako sam ti mogao obećati? Zatim, kako sam ti ja mogao reći da te mogu preporoditi? Ustvari, ovo je trik. Ja te neću preporoditi. Ja nijesam više tu. Ali ako se ti predaš tada ćeš biti transformisan. To ne znači da ću te ja preporoditi. Pravo predavanje će te dovesti do mjesta gdje se preporod događa. A kada se to dogodi ti ćeš znati, i smijaćeš se svemu tome jer je to bila jedna velika šala.
Pravi Majstor nikada ne forsira ništa u tebi - čak ni indirektno. Ako Majstor ne poznaje rad uma, a ko bi onda to znao? Ako on ne bi razumio rad ljudskog uma i svijesti - da bi uzvratilo buntom i odbijanjem ako bi se nešto nametalo - a ko bi to znao? Majstor to zna, i zbog toga nikada ne čini ništa. On ti samo dopušta da budeš u njegovoj blizini. Na primjer, ja ti kažem: "Meditiraj!" Ti meditiraš, ali je ipak osnovna stvar u tome da si blizu mene. I dok ti meditiraš, bez ikakvog mog djelovanja, stvari se počnu događati.
Ja sam ti govorio - to je bio trik. Nema potrebe da se bilo što govori. Ako ti to shvatiš, ti ćeš jednostavno sjesti ovdje pored mene. Nema potrebe da se išta kaže. No, tada će ti biti dosadno. Ti ćeš pomisliti: "Što ja tu radim? Samo sjedim? Tvoj um treba neku igračku sa kojom će se zabaviti. Stoga ti ja pružim igračke sa kojim će se tvoj um igrati. A čitavo vrijeme se nešto događa sa tobom što je u osnovi svega toga. Ti nijesi ni svjestan toga. Jednog dana ćeš ipak biti svjestan svega. Tada ćeš i uvidjeti u čemu je bio trik, kakva je bila tehnika. Tehnika privuče tvoj um ka nečemu drugom tako da si pristupačan meni i mom prisustvu. Tada se mogu sa tobom sresti bez posredovanja tvog uma.

OSHO

iz knjige "Vrhunska doktrina"

predavanje o Kenoupanišadi,

Mt. Abu, Rajastan, Indija



JA SAM VAŠ PRIJATELJ NA STAZI,
VI STE MOJI SAPUTNICI
Ova zajednica i svi sanijasini u svijetu savršeno dobro znaju da imaju određenu jaku vezu “srca prema srcu” sa mnom. Vi to možete nazvati kako god hoćete ali ja volim da to jednostavno nazovem “prijateljstvo” – to je prijateljstvo jer ste vi MOJI SAPUTNICI.
Zato sam odbio riječ “guru” zbog njegovog pogrešnog značenja. Ja sam odbio i izraz“religiozni vođa” jer riječ “vođa” znači: “Ja znam a vi ne znate – zato me slijedite i vjerujte mi.” Ja to ne mogu nikome reći – to bi jednostavno bilo PONIŽAVANJE neke osobe. Ja sam stoga u nekoj čudnoj situaciji: koju riječ da upotrijebim? “Guru” je postala ružna riječ. Prevod riječi “majstor” na engleskom je takođe izgubilo svoj smisao. 

Sve što znam sam stavio pred vas. Ako osjetite da možete da birate, vi birajte. Bilo što da sam radio, ja sam bio jasan. Ja vam nijesam govorio: “ Dođite i slijedite me.” To je do vas. To je vaša slobodna odluka.
Zato sam vam govorio: “JA SAM VAŠ PRIJATELJ NA STAZI, ja sam spreman da budem vaša SVJETLOST, spreman sam da budem vaš VODIČ. Pošto vodič nije svetiji od vas ili viši od vas – on samo ZNA put. Put je tu. On vam može pomoći da krenete na put. On vam može pomoći da izbjegnete zamke.
Ali ovo je moj stav: ja sam samo PRIJATELJSKI VODIČ. Vi ste sasvim slobodni da razmislite što hoćete – ja tu ne mogu odlučivati.
OSHO
The Last Testament
Vol 2, Ch #19: Organism, Not Organization
pm in Jesus Grove
SLUŠAJTE BEZ PREDRASUDA

Ja nijesam rekao da se složite sa mnom: tu nije riječ o slaganju ili neslaganju – samo slušajte.

Kada odete u planinu i slušate zvuk vodopada, da li se slažete ili ne slažete sa time? VI SAMO TO SLUŠATE! Kada slušate divnu muziku, da li se slažete ili ne slažete sa time? Tu nije pitanje slaganja ili neslaganja, slušanje je neprosuđujuće...

SAMO SLUŠAJTE SA ČISTOM RADOŠĆU SLUŠANJA. Vjetar duva kroz bambusovo drveće... slušajte. Zvuk vode koja teče... slušajte. Ptice ujutro cvrkuću... slušajte – ne pokušavajte da to razumijete.

I SAMO SA SLUŠANJEM, nešto će početi da dopire do vašeg srca. Pjesma, ples će se početi događati. Vaše srce će početi da se otvara nalik cvijetu, i predivni miris će se osloboditi. To će biti pravo razumijevanje.

OSHO

The Dhammapada: The Way of the Buddha
Vol. 11, Ch #6: Rising in love
 in Buddha Hall

*

Pogledajte

*

BISER

PROMJENE

Svi religiozni učitelji su govorili: "Tvoj život je ništavan, jer je to samo mjehurić sapunice. Danas si ovdje, a sjutra te već nema. Tvoj život na ovom svijetu, u ovom tijelu, nije niotkakve vrijednosti, jer je trenutačan, kratkotrajan. Imao bi korist samo ako bi se odrekao njega. I samo odricanjem ti dospijevaš kao vrijednost u očima Boga. "

Čudna ideologija! Ali to je, ipak, vjekovima dominiralo ljudskim umovima a da se nikada nije provjeravala vjerodostojnost toga. Recimo, na Istoku je svijet iluzija. Zašto je svijet iluzija? Zato što se mijenja; sve što se mijenja nije od koristi, bezvrijedno je. Samo ono što je stalno, ono što se ne mijenja, značajno je. A ti na svijetu ne možeš naći ništa što je stalno, što se ne mijenja.

Čitav ovaj pristup je baziran na stavovima da je život iluzija jer je nestalan. "Pronaći stalno, a odbaciti nestalno". To je, manje-više, stav svih religija na svijetu.

Potvrdi MIJENE, sve se mijenja. Sem ako ti ne želiš da promjene budu Bog, jer je to jedina stalna stvar na svijetu. Ti ne možeš da nađeš ništa drugo što bi ti bar dalo mig da je božansko.

Voli život jer je život promjenljiva stvar. To je protok u svakom trenutku. Kada uđeš u ovu prostoriju, ti si jedna osoba, a kad izađeš, ti si već druga. Ti samo težiš da budeš ista osoba. U svega nekoliko sati toliko se promjena može dogoditi u tebi! To je isto kao kada u par sati Gang primi i u njemu proteče velika voda. To izgleda kao ista voda, ali to nije ista voda koja je ranije tekla.

Heraklit je rekao da je život tok, rijeka. "Zapamti, ti ne možeš dva puta zakoračiti u istu rijeku - jer rijeka nikada ne može biti ista."

Ljudi koji puno znaju o sreći su oni koji su u dosluhu sa promjenljivim životom, koji mogu voljeti čak i mjehuriće od sapunice, sjaj sunca, stvaranje malih duga. To su ljudi koji mnogo znaju o sreći.

Vaši sveci samo znaju za očaj - pogledajte samo njihova lica: izgleda kao da je život iz njih nestao - oni su mrtvi fosili. Ništa se ne mijenja u njima; oni žive život rituala i protiv svega su što se mijenja.

Zašto se zadovoljstvo zabranjuje? Zato što se mijenja. Zašto se ljubav zabranjuje? Zato što se mijenja. Zašto su religije izumile brak na prostoru ljubavi? Stoga što brak daje makar i iluzornu stalnost kroz zakon, kroz ugovor, kroz društvo, kroz strah od gubljenja poštovanja, kroz strah od toga što će se dogoditi našoj djeci. Stoga su i uredili da brak bude nešto stalno. Stoga su sve religije protiv razvoda, jer razvod ponovo od braka stvara nešto što nije stalno - može se mijenjati.

Posmatraj mjehuriće sapunice, posmatraj leptire, pupoljke na vjetru - to je ono što te pokreće da plačeš i da pjevaš. Suze radosnice su za život koji je toliko promjenljiv - samo mrtve stvari mogu biti stalne.

Može li tvoj Bog plesati? Može li tvoj Bog voljeti? Može li tvoj Bog pjevati? Može li trčati za leptirima? Može li on sakupljati divlje cvijeće i veseliti se; može li plakati i smijati se? Takav bi Bog bio pravi predstavnik života, takav Bog bi bio sami .

OSHO

Zivot, ljubav, smijeh

*

BIBLIOTEKA

OSHO LOTOS KNJIGA

Predstavljamo knjigu

ŽIVOT, LJUBAV, SMIJEH

Moje čitavo učenje je: voli više – sve do mjesta gdje postaješ svoj – samo vrelo ljubavi i ništa drugo... Budi odgovoran prema svome raju ili paklu u kojem živiš. I kada jednom budeš shvatio odgovornost, mislim da više neće biti toga ko će željeti da živi u paklu.“

Str. 105, cijena 4 E

Sve narudžbe na adresu: osho.montenegro@gmail.com

*

TERAPIJA

Jedan od mojih osnovnih pristupa: da stvorim sintezu između terapije i meditacije što bi omogućilo da stvorim konačnu sintezu između Istoka i Zapada. To bi bio jedan osnovni početak - jer je Zapad i dalje nastavio da radi na umu, da se okreće oko uma, a Istok je još odavno iskoračio iz uma, još prije mnogo vjekova. I to za čime Zapad traga pomoću uma, Istok je već odavno pronašao otišavši iza uma. Sinteza je potrebna. Zapadnjačke tehnike psihoterapije mogu biti od pomoći pri rasvjetljavanju životnih problema, međuljudskih problema, svjetovnih problema, svakodnevnih briga, ali one ne mogu rasvijetliti osnovna značenja života. One ne mogu osvijetliti traganje za istinom. Istok je taj koji može razjasniti probleme koji nijesu ovosvjetovni. Ako bi se ta dva pristupa ujedinila, mi bismo mogli pomoći čovjeku na oba načina: mi mu možemo omogućiti da živi u ovom svijetu- sa više uspješnosti, sa više kulture, sa više ljubavi- a mi, isto tako, možemo pomoći da uđe u svoju tišinu osame i iziđe iz ovog svijeta. Tako će biti u prilici da bude u ovom svijetu, a i da svakog trena može da dotakne vječno."

OSHO

The Rebel

Moj naglasak na terapiji nema za cilj da ona traje godinama: samo je potreban jedan kratak period terapije kako bi ona mogla pripremiti teren za meditaciju. Mi ovdje vodimo skoro stotinu različitih terapijskih grupa, za svako moguće ljudsko biće. Ali terapija nije kraj tome; terapija je samo priprema, čišćenje terena za meditaciju. Ovo je jedino mjesto na svijetu gdje se terapija koristi kao sredstvo za čišćenje tla za transformaciju uma ka ne-umu koji treba da dođe."


OSHO

Zen: The Mystery and the Poetry of the Beyond

*

MEDITACIJA

UNUTARNJI KRUG

Lu Tsu reče: Kada je svijetlo načinjeno da se kreće u krugu, sva energija neba i zemlje, svjetlosti i mraka se iskristališe.

Vaša svijest teče ka vani - to je činjenica, nema potrebe da se vjeruje u to. Kada gledate neki predmet, vaša svijest stremi ka tom objektu. Na primjer, vi gledate mene. Tada zaboravljate sebe, bivate fokusirani na mene. Tada vaša energija teče ka meni, tada vaše oči ciljaju mene. To je otvorenost, spoljašnje, ispoljavanje. Vi vidite cvijet i bivate očarani, fokusirate se na njega. Zaboravljate na sebe, vaša pažnja biva usmjerena samo ka ljepoti tog cvijeta. Mi samo to znamo - to se događa svakog trenutka. Neka lijepa žena prođe pored vas, iznenada sva vaša energija krene ka njoj. Mi poznajemo to spoljašnje isijavanje svjetlosti. To je tek polovina priče. Ali svaki put kada vas svjetlost obasja, vi padate u pozadinu, zaboravljate na sebe.

Svjetlost treba da ugasne kako biste vi mogli biti i objekat i subjekat u isto vrijeme, istovremeno, kako biste mogli vidjeti sebe. Tada se ostvaruje samo-spoznaja. Obično živimo samo na pola puta: polu-živi, polu-mrtvi; takva je situacija. I malo po malo, svjetlost izađe van i više se nikada ne vrati. Vi tako postajete sve prazniji iznutra, isprazni, prostrani. Tako postajete crna rupa.

Taoističko iskustvo je takvo da ta energija koju iskorištavate tokom vašeg ispoljavanja ka spoljnjem svijetu može biti znatno iskorištenija, može se iskristalisati umjesto što se tako nepotrebno troši. Potrebno je naučiti tajnu nauku okretanja unazad. To je moguće; na tome su bazirane sve nauke koncentracije. Samo stanite jednog dana ispred ogledala, pokušajte sa jednim malim eksperimentom. Vi gledate u ogledalo, gledate vlastito lice, gledate svoje oči u ogledalu. To je otvaranje: vi gledate ka licu u ogledalu - gledate vaše lice, naravno, ali to je sada jedan objekat izvan vas. Tada, na jedan trenutak, okrenite cio proces. Počnite da zamišljate kako ste vi zapravo ono lice koje se reflektuje u ogledalu - ne da vi posmatrate taj odsjaj već da refleksija posmatra vas - i tada ćete biti u jednom zaista čudnom prostoru. Pokušajte to na nekoliko minuta; bićete znatno životniji, življi, a nešto veoma moćno će ući u vaše biće. Možda ćete biti užasnuti jer nikada prije to nijeste spoznali; vi još nikada nijeste doživjeli zaokruženi put energije.

Iako to nije pomenuto u taoističkim spisima, meni izgleda da je to najjednostavniji eksperimenat ikada urađen - i veoma lak. Samo stanite ispred ogledala u vašem kupatilu i prvo se zagledajte u odraz u ogledalu: vi gledate, i za vas je taj odsjaj objekat. Tada izmijenite cijelu situaciju, izokrenite taj proces. Počnite da osjećate da ste vi ta refleksija u ogledalu, a da taj odsjaj gleda vas. Odmah ćete osjetiti kako se promjena dogodila, velika energija je krenula ka vama. U početku to može izgledati zapanjujuće jer nikada nijeste činili nešto tako, nikada nijeste znali za to; to će vam izgledati suludo. Možda ćete se osjetiti prodrmanim, možda će vas obuzeti drhtavica ili se možete osjetiti dezorjentisanim jer je sva vaša dosadašnja orijentacija bila ka otvaranju, ka otvaranju prema spoljašnjosti. Introverzija, poniranje u sebe, se malo po malo mora učiti. Ali krug se tako zatvara. Ako to budete činili nekoliko dana, bićete iznenađeni koliko ste živahniji tokom cijelog dana - stanite samo nekoliko minuta ispred ogledala i dopustite da vam se energija vraća kako bi se krug zatvorio - a uvijek kada se krug kompletira, ukaže se velika tišina. Nezavršeni krug proizvodi nespokoj i zamor, a kada se krug zatvori, postajete odmorni, opušteni. To vas čini usredištenim, a kada ste usredsređeni, onda ste i moćni. Ta moć je vaša. To je samo jedan od eksperimenata; to možete pokušati i na mnogo drugih načina.

Pogledajte ružin cvijet, prvo ga zagledajte nekoliko trenutaka, nekoliko minuta, a onda započnite obrnuti proces: neka ruža gleda vas. Bićete iznenađeni koliko vam energije može dati jedna ruža. Isto se može postupiti i sa drvećem, zvijezdama, sa ljudima. Najbolje je da to pokušate sa muškarcem ili ženom koju volite. Zagledajte se u oči jedno drugome. Prvo počnite da gledate osobu ispred sebe, a onda počnite da osjećate kako vam ta osoba uzvraća energiju; poklon vam se uzvraća. Osjećaćete se obasuti poklonima, obliveni, preplavljeni, prepunjeni novom vrstom energije. Izaći ćete iz toga podmlađeni, vitalizovani, živahniji.

OSHO

Tao

HAIKU

Haiku od Hokušija:

MJESEC IZNAD BORA;

POSTAVIM GA DA VISI - SKINEM GA

I UVIJEK GA VIDIM.

Govorio sam vam da je mjesec jedan od najvećih simbola u školi tajni o zenu... vi ćete se mnogo puta susresti sa njim u različitim okolnostima.

MJESEC IZNAD BORA;

POSTAVIM GA DA VISI...

Pokušajte da shvatite tu poetiku.

POSTAVIM GA DA VISI - SKINEM GA

I UVIJEK GA VIDIM.

Sasvim je sigurno da ne možete postaviti mjesec da visi, a potom ga skinuti; ali što možete da uradite. Vi možete da otvorite oči, a potom ih sklopiti. Kada sklopite oči, vi ste skinuli mjesec. Kada otvorite oči, vi ponovo donosite mjesec. I uvijek ga vidite - nikada ne utolite žudnju, čežnju za ljepotom.

*

GALERIJA

OBJEKTIVNA UMJETNOST

Umjetnost se može podijeliti na dva dijela. Devedeset devet procenata umjetnosti je subjektivna umjetnost. Samo jedan procenat je objektivna umjetnost. Devedese devet procenata subjektivne umjetnosti nema odnos sa meditativnošću. Samo jedan procenat je baziran na meditaciji, i to je objektivna umjetnost.

Subjektivna umjetnost znači da vi nanosite vašu subjektivnost na platno, vaše snove, vaše zamisli, vaše fantazije. To je projekcija vaše psihologije. Isto se događa I u poeziji, u muzici, u svim dimenzijama stvaralštva – vas nije briga za osobu koja gleda vašu sliku, nije vas briga što će se dogoditi sa njom kada to vidi; to uopšte nije vaša briga. Vaša umjetnost je jednostavno neka vrsta bljuvanja, povraćanja. To će vam pomoći kao što povraćanje može pomoći. To će vas osloboditi mučnine, to će vas očistiti, učiniće vas zdravijim. Ali vas nije briga što će se dogoditi sa osobom koja vidi vaše povraćanje. Ona će osjetiti mučninu. Ona će se početi osjećti bolesnom.

OSHO

The Last Testament, Volume 3, #24


*


MAJSTOROV SMIJEH

Tom je razmišljao da se oženi pa je napisao ocu pismo tražeći od njega savjet.

Otac mu je odgovorio: “Ne mogu ti opisati koliko sam bio srećan kada sam čuo o tvojoj predstojećoj ženidbi. Ti ćeš se uvjeriti da je brak jedno najsrećnije i najblaženstvenije stanje.

Kada pogledam tvoju majku na drugoj strani stola, ja sa velikim ponosom zaključim koliko su nam bile ispunjene i divne godine zajedničkog života. U svakom slučaju, svakako se oženi. Ti imaš naš blagoslov. To će biti najsrećniji dan tvog života…

Iskreno, tata.

P.S. Tvoja majka je upravo izašla iz sobe – ostani neženja, idiote!”

Kontakt: osho.montenegro@gmail.com

Copyright © Osho International Foundation

Osho E-glasnik mart 2022. br. 72

  OSHO ®      E - Glasnik Mart 2022. broj 72 -Vizija  Novog čovjeka - Tema:    PREDAJA –   u harmoniji sa egzistencijom. „ Predavanje zna...